Читалището в Драгушиново празнува 100-годишнина

Хора с висок български дух поддържат вече цял век огъня на културата в читалище “Михаил Дашин” в Драгушиново.
Честването на празника на 3 декември бе едно вълнуващо преживяване. Георги Хаджийски, автор на книга за Драгушиново, разказа за своите проучвания за историята на селото и читалището. Той е направил и сайт на Драгушиново, в който имало вече 1,5 млн. посещения.
В началото читалището е било малко и под егидата на църквата. През втората половина на 20 в. се издига новата читалищна сграда и започва още по-бурна и ползотворна дейност. Библиотеката се обогатява със стотици нови томове книги, сформират се фолклорни състави. Дълги години техен ръководител е Райчо Златев, учител в самоковското училище “Христо Максимов”. Неговата дейност дава богат и силен тласък на читалищното дело в селото.
Кметът на общината Владимир Георгиев поздрави сърдечно юбилярите. “Стойностните неща са непреходни – това е празник на историческата памет, на националната същност и самочувствие. Важно е да запазим облика на българското село», заяви г-н Георгиев.
От името на общинската управа бяха поднесени поздравителни адреси и цветя. Гости на празника бяха и зам.-кметът на общината Васил Сайменов, гл. експерт “Култура” Пепа Георгиева, общински съветници.
Приветствие поднесе и кметът на Драгушиново Стефан Домишляров. Секретарката на читалището Мария Гъркова оповести спонсорите на празника и обобщи: “Нека читалището бъде дом за всеки. Нека се обичаме и уважаваме. Нека да се знае от всички, че колкото и да го има злото, все пак побеждава доброто!”
В програмата по традиция първи се изявиха домакините. Фолклорните състави – мъже и жени, представиха песни, изпълнявани някога от техните баби и дядовци. Пенка Пенчева ни върна в годините на робството със стихотворение за Батак. Дълбок размисъл предизвика “Писмо до Левски”.
Женската фолклорна група от с. Марица поздрави присъстващите с народни песни. Жените от Горна баня пяха, а младежите разтресоха сцената с бурни шопски танци. Гостите поднесоха цветя и благопожелания.
Вълнуващи бяха и изпълненията на състави от Говедарци и Бели Искър, както и на Шишмановската група и танцовата формация към самоковското читалище “Младост”.
Габриела Даганова възкреси песента на Мария Нейкова “Вървят ли двама” от филма “Козия рог”. Певиците от Сапарева баня върнаха визитата на драгушинци, гостували преди време на празника на градчето. Сред изпълнителите бе и млада надежда – певицата Ваня Кудева.
Нанси Манолова от Драгушиново изпълни сцената с модерни танци и гъвкави пластични движения. Гого разсмя публиката с хумористични миниатюри, а най-малката участничка – Яна, облечена в народна носия, рецитира стихотворение за България.
Накрая празникът се пренесе в малката зала на читалището, където всеки можа да опита вкусотиите, приготвени от домакините. И отново мнозина пяха и играха – за радост на окото и душата. И което е особено радващо – сред участниците празника имаше много млади хора.

Димитрина Божилова

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*