Читалище „Младост” участва в национален фестивал

Танцов състав „Самоков“. Снимка: архив

Три дни в Централния военен клуб /ЦДНА/ в София шестваха волята за живот, песните и танците на хора, които искат да докажат на всички, че годините понякога тежат, но ако сърцето е младо, подкрепяно с песен или танц, няма лесно да остарееш.
Многобройни бяха участниците в юбилейния Десети фестивал на клубовете на пенсионера и читалищни колективи от цяла България – от Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Казанлък, Сливен, Поморие, Варна, Балчик, Плевен, Русе… /.
Главен организатор на форума бе Съюзът на пенсионерите в България, а председател на журито – проф. Петър Льондев.
От Самоков на поканата се отзоваха самодейците от читалище „Младост” с председател Лили Шуманова. Шишмановската група се вписа подобаващо в традиционното събитие. Участниците в танцовия състав „Самоков” пък изиграха без грешка своите хора под ръководството на Станислав Крумов и публиката сърдечно ги аплодира. Малките самоковски певици се постъписаха, когато техниката засече, но после се окопитиха и изпълниха своите песни чудесно. Те бяха и единствените участници на тази възраст, но нали говорим за приемственост…
Гост от чужбина пък бе фолклорният ансамбъл „Китка” от македонския град Истибана с ръководител Стойко Митковски. „Нека всички да се обичаме, да се сприятеляваме, защото ни грее едно слънце…”, сподели пред пишещата тези редове Митковски преди съставът да излезе на сцената.
Със съпровод на акордеона на Ганка Балева Надя Касабова пък изпълни песен на самоковския композитор Борис Стрински за България. Запя и целият салон!
Сигурна съм, че накрая всички са се прибрали по родните си места удовлетворени.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*