Читалище-паметник „Отец Паисий” чества 161 години с концерт на ансамбъл „Самоков”

Вечерта на 8 февруари в салона на читалище-паметник „Отец Паисий“ тържествено бяха чествани празникът на читалището-паметник и 5-годишният юбилей на ръководения от Борислав Искрев фолклорен танцов ансамбъл „Самоков”, който от една година вече развива дейност под егидата на самото читалище.
Час и половина продължи концертът, в който участваха не само ансамбълът и неговият детски състав, но и техни приятели – „Подгорски ритми”, състави от Дупница и Продановци, чудесната детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева, народните певци Деси Николова и Благовест Бичаков.
Топли думи и красиви пожелания съдържаше поздравителният адрес, поднесен от името на танцов клуб „Подгорски ритми” с ръководител Илия Йовчев от петричкото село Габрене.
Преди да запее пък Деси Николова каза: „Живеем в отворен свят, отворени сме към новото, но преди всичко нека да помним, че сме българи, да ценим своята история и да пазим корените си.”
Много приятна изненада бе новосформираният оркестър: Георги Машов и Мариян Минчев – акордеон, Виктор Джоргов – гайда и Станимир Попов – тъпан. Под звуците на музиката на новата формация играха танцьорите от „Самоков” и заслужиха искрените аплодисменти и овации на публиката. Самите зрители се нагледаха и наслушаха на динамични ритми, невероятни багри, мелодична музика и приятелски взаимоотношения.
Председателят на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов приветства сърдечно юбилярите и ги дари с разкошна кошница с цветя и голяма оригинална торта. Накрая изпълнителите от всички състави се събраха на сцената, за да поздравят хората, изпълнили салона.
В началото пък Ралица Стоянова припомни вече 161-годишната история на читалището. Според печата му, открит в архива на Александър Екзарх, то е създадено през 1859 г. и заедно с читалищата в Свищов, Лом, Дупница и Шумен е едно от първите по българските земи. Според историка Христо Семерджиев читалището съществува от по-рано – от 1856 г., а цял век по рано пък – през 1752 г., според Йосиф Брадати, турците развалили къща, която самоковци били направили „да четуть”.
Строителството на величествената читалищна сграда започва през 1912 г. /когато и самото читалище – „Св. Седмочисленици”, е преименувано на „Отец Паисий” по случай век и половина от написването на „История славянобългарска”/ и е завършено след войните, като е официално открито през 1923 г. Сега в него успешно развиват разностранна културна дейност десетки състави със стотици участници.   

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*