Шеф Манчев в Самоков: „Храната изразява същността на човека”

Всеки, който е имал мечта, знае колко е труден пътят за постигането й. Има моменти, когато този път се превръща в кошмар. Жестоки, безкрайни, понякога съкрушителни битки могат да те спъват и да отнемат от положителната енергия, която си вложил, вярвайки в мечтата си. Но има и битки, които са победоносни и те водят към върха. Такива са ежедневните битки на шеф-готвача Иван Манчев, който представи на 13 декември първата си самостоятелна книга „Мечти и кошмари” в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Пред самоковската общественост той се появи само седмица след премиерата на изданието си в „На кафе” при Гала по Нова телевизия.
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска, водеща на интересната вечер, „надъха” гостите още в самото начало, представяйки невероятния път, амбициозния характер и изключителната любов към качествената храна на Иван Манчев, като изтъкна, че от помощник-готвач той се издига до главен готвач в най-престижния ресторант на най-авторитетния хотел в България.
Взел сам думата, известният от тв предаването „Кошмари в кухнята” шеф Манчев предизвика голям интерес и серия от въпроси у присъстващите. За автобиографично-кулинарната си книга той разказа много любопитни подробности. Според него всеки може да намери нещо за себе си в нея. А и от самото й заглавие се подразбира какво би било подзаглавието й – „Вярвай в себе си”. Защото, когато човек мечтае, върви напред, а когато не се отказва – надгражда. Не случайно и мотото на автора е да върви напред и да не се предава.
„Храната е философия, а философията на кулинарията е огромна, необятна. Приготвената храна от човека изразява неговата същност”, категоричен бе майстор-готвачът. Той подчерта, че е много важно човек да има пример, модел, от който да се учи, тъй като само така може да се развива. Неговите примери са от Швейцария и Германия. Чиракувал е на Анди Цауг – топ готвач със звезда „Мишлен”, от чиято философия се ражда и мечтата му преди време – да има собствен ресторант. Сега нашият топ готвач има четири ресторанта.
На въпрос от публиката защо в Самоков и Боровец постоянно се търсят готвачи, обяснението бе болезнено реално – в България има 52 училища в сферата на общественото хранене; завършват ги 5500 девойки и младежи, но от тях едва около 10 % стават наистина готвачи.
Защо е така? Защото, според мнението на шеф Манчев, завършвайки основно образование /8 клас/, младият човек не е съвсем сигурен какво иска да работи. Началният старт и финалът, така да се каже, са едни и същи. В България не сме готови да разделим обществото на можещи и неможещи. Всички имаме деца и искаме те да успеят. Но ако нашето дете не се представя добре, трябва да си го признаем… Има какво да учим.
Гостът от опит сподели, че хората в развитите страни наистина работят. Те нямат време да се оплакват, защото често са заети не по 8, а по 12 часа на ден, не рядко се трудят на две или три места, имат цели и са готови да жертват личното си време в името на по-висок стандарт за тях, семействата, децата им. Иван Манчев е бил и в най-голямата кулинарна академия в САЩ, за която, по думите му, се плаща 60 хил. долара такса на година.
Според автора на книгата, ако човек иска да отвори ресторант тук с капацитет от 70-75 човека, трябва да направи инвестиция от около 250-300 хил. лв. „А ние искаме с два лева да спечелим сто…”, коментира Манчев. Той изрази и недоволството и недоумението си от това, че в ресторант в Самоков му предложили бланширани пържени картофи вместо в „Меката на картофите” те да са пресни. Готовите лютеници и пюрета също не са подходящи за заведенията на град, където почти всички жители отглеждат собствено производство и могат да приготвят и предложат оригинална домашна храна. „Проучване показа, че в големите градове хората консумират най-некачествена храна”, допълни във връзка с това шеф Манчев.
В отговор на въпроси за подправките гост-кулинарят предложи да се готви риба с мащерка, телешко с розмарин, пилешка супа с магданоз и препоръча в кюфтето никога да не се слага кимион. Здравословна панировка според специалиста пък се прави с т. нар. сос темпура, който включва брашно, студена вода и яйце. Тази панировка според обяснението става „тънка”, лека, хрупкава и не прегаря.
„Човекът е единственият отговорен за това, което му се случва, и промяната към по-добро зависи единствено от него. Да ядем качествена храна и да сме здрави зависи от самите нас”, обобщи накрая шеф Манчев.
В книгата му пък освен интересни факти от неговата биография, могат да се намерят и 61 ценни рецепти.

Яна Василева

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*