Шишманово кале ще се възстановява

За приоритетен обект на Общината ще бъде обявено Шишманово кале, информираха от местната администрация на 14 октомври.
Както е известно, преди няколко години в района на тази някогашна крепост – в подножието на вр. Цар Иван Шишман, на около 3 км югозападно от Самоков, се извършиха археологически проучвания.
Сега се очаква на сесия на Общинския съвет до края на годината да се реши археологическият обект ще бъде включен в списъка с приоритетни обекти на Общината. Така значително ще се скъси срокът за провеждане на различните процедури.
Със заповед на кмета Владимир Георгиев е назначена комисия, която да извърши необходимите действия, за да може обектът да бъде готов за изготвяне на проект. Предстои комисия от представители на Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство да се произнесе за статута на обекта и да го определи като паметник на културата. Това ще даде възможност и за определяне на охраняема зона наоколо.
Идеята е Шишманово кале да се реставрира и да се превърне в туристическа атракция с добър достъп за посетители. Предвижда се някогашната крепост да се реставрира, да се консервира и да се подготви за експониране. В района ще се трасират екопътеки и ще се осигури достъп и за хора с увреждания. В подножието на обекта пък ще бъде оформен паркинг.
Шишманово кале е унищожено от турските завоеватели в края на 14 в. Крепостта е представлявала античен и средновековен град, кой бил и епископски център.
На хълма бе поставен кръст – символ на християнската вяра. Самата крепост бе обявена за археологически обект от национално значение. Мястото е почитано, тъй като тук според предания е загинал в последната си битка с турските поробители самият цар Иван Шишман.
Разкопките на това място започнаха през 2004 г. от Археологическия институт при БАН съвместно с Историческия музей в Самоков под ръководството на археолога Веселин Хаджиангелов. Досега са изследвани около 50 дка, като самият обект заема малко повече от половината от тях – към 25-30 дка. Археологически разкопки в продължение на три години са извършени само на 2-3 дка от тях.
Проучванията показват, че градът тук е имал подградие, същинска част, оградена с крепостни стени, и цитадела. До момента са открити участъци от крепостните стени, порта и в близост до нея – две сгради и две раннохристиянски базилики от 5-6 в. на двата срещуположни хълма.
При стартирането на подходяща програма през новия програмен период на ЕС /2014-2020 г./ Общината ще кандидатства за средства за извършване на реставрация, консервация и експониране на Шишманово кале.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*