Шишмановци празнуваха край манастира

Шишмановската група. Снимка: архив

Традиционният събор на бившите жители на голямото самоковско село Шишманово /останало през 50-те години на миналия век под водите на яз. „Искър”/ и техните наследници се състоя в неделя, на 25 август, на Шишмановския манастир край Ново село.
Службата по случай Успение Богородично бе отслужена в църквата на манастира от отец Михаил Колев. Оркестър с певица от София, столичен танцов състав и танцьори от ихтиманското село Черньово вдигнаха в хубавия ден още повече настроението на присъстващите.
Принос за това даде и Шишмановската група с ръководител Иванка Слатинска и съпровод на акордеон Петко Димитров при самоковското читалище „Младост”. Групата, която има вече 31-годишна история, се представи със своите песни, а после участниците в нея завъртяха и право хоро на голямата поляна.
Сред съборяните имаше и много млади хора от Самоков, София, Ихтиман и други градове и села – наследници на шишмановци и техни приятели. С песни, хора и на блага приказка, сред прекрасната природа и край всевъзможните сергии, всички се веселиха от сърце до късно.
Участниците в Шишмановската група поздравиха с песен от сърце майстора на вкусния курбан – Данчо Китов от Ихтиман, Ангел Галев от настоятелството при манастирската църква и шофьора на групата Ицко.
Шишманово живее и ще живее, категорични бяха участниците в своеобразния празник.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*