Щъркел стана хит в Ярлово и страната

Женски щъркел, изоставен от мъжкия си партньор, се грижи сам за своите малки. Тази история става хит не само на живо в Ярлово, но се следи и от много хора по интернет заради любипитния и драматичен сюжет и, разбира се, благодарение на камерата, поставена от активисти на Българското дружество за защита на птиците близо до гнездото в дома на 73-годишния Тодор Дишлийски.
Първи тук пристигнал мъжкият щъркел и започнал да подготвя гнездото. По-късно дошла и половинката му. Малко след това тя снесла три яйца. Последвалото хладно време пък поставило на допълнително изпитание самотната бъдеща майка.
Мъжкият щъркел все пак „прескачал” от време навреме до старото си гнездо, но това било, за да гони женския, и да краде клечки за съзиждане на новото си гнездо.
За всичко това разказа и самият бай Тошо при посещението си в редакцията на „Приятел” наскоро. От началото на 80-те години на миналия век той изгражда големи масивни стойки за щъркелови гнезда в своя имот в селото. За направата на някои от стойките по негова молба са съдействали през годините с кранове и софийски управници. Сега любителят на птиците има има 7 такива гнезда около къщата си, превърнали се в своеобразна атракция.
Тошо Дишлийски е известен и със своята любов към природата изобщо. През последните години и десетилетия той се е посветил и на маркирането на туристически пътеки специално на Витоша. От доста години насам колоритният ни земляк е и най-възрастният смелчак, който наред с младите си пробва късмета за кръста в ледените води на Богоявление. В двора на къщата си в Ярлово пък е обзавел цяла туристическа спалня за преминаващите оттук любители на планината.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*