Яна Василева-Цури представи „Животът е жена”

Вторият роман и общо четвърта книга на младата самоковска авторка Яна Василева-Цури – „Животът е жена”, бе представен пред почитателите на писменото творчество на 7 март – ден преди Международния ден на жената, в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
„Черна или бяла, красива или не – сигурна съм, че книгата ще ви хареса, защото се говори за съвременната жена”, започна интригуващо главният библиотекар Албена Ихтиманска.
„Яна е скромна и тиха, но умее да описва образите на околните хора, да търси характерите в дълбочина и да намира красивото у тях. Яна е прекрасен разказвач, което е изключително важно за всеки автор. В самата книга се говори за три жени, намиращи се различни етапи от живота си. Яна пише за заобикалящия ни живот с неговите предизвикателства – има драма, има екшън, уют – има всичко”, открехна вратата на читателите към книгата социоложката и университетска преподавателка доц. Мира Радева, която и представи самия роман.
„Трите героини – Айя, Белла и Карина, ни показват всекидневните избори, пред които всички ние сме изправени. Сякаш изводът от книгата е, че ние самите държим съдбата си в нашите ръце и имаме право на свой собствен полет, както и на свои лични грешки, имаме право на свой път и избор”, подчерта Радева и заключи: „Животът е жена” е много наситен, интересен и вълнуващ разказ за съвременната жена. Единствено ми се искаше да прочета и науча повече за героите в него, щеше ми се да бъде поне два пъти по 140 страници”.
Яна Василева-Цури разкри, че и трите героини имат своите прототипи в реалния живот: „Самата Мира Радева е прототип на Айя – както двете букви на това име са началото и края на азбуката, така и Мира е уникална личност, съчетала в себе си цялата палитра от човешки качества. В реалния живот Карина се казва Олга Боева, родом от Украйна, с която учихме заедно в Благоевград. В последните години тя претърпя коренна промяна. Животът й се отблагодари и с прекрасен приятел, с когото сега са щастливи. Таня Василева пък влезе в обувките на третата главна героиня – Белла. С нея не ни свързва дългогодишно приятелство, но имаме невидима връзка, изградена на увереността, че другият човек е прекрасен.”
По повод и на Международния ден на жената пък Яна добави, че „единственото предсказуемо нещо за света на жените е, че той е… непредсказуем.”
Райна Бакрачева, сама авторка на книги, подари на своята колежка голям и красив бележник със заръката в него да напише следващата си книга. Тя зарадва с подаръци и М. Радева.
Яшар Фуат, за когото Я. Василева заяви, че е един от хората, мотивирали я да пише, препоръча на младата авторка да се яви на конкурс за творческо писане и да участва в творческа работилница, където да придобие още по-голям и ценен опит.
Лили Шуманова, бивша учителка на Яна, си спомни за незабравими случки от съвместни излети и пожела новата книга да бъде преведена и на чужди езици.
„Това е много динамичен роман, чете се на един дъх”, изтъкна литературният критик Христо Христов. Той определи книгата като своеобразен кино-роман и квалифицира Я. Василева като отлична психоложка, а накрая й пожела да не спира да пише, но и да не бърза.
Страхотна изненада поднесе приятелката на авторката Галина Николова, която й връчи голяма торта с надпис „Животът е жена”, като с това бе дадено началото и на скромния коктейл.
Много от гостите си закупиха книгата, зарадваха младата писателка с цветя, подаръци и добри думи и получиха от нея автографи.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*