Янка Такева гостува на самоковските учители

Янка Такева

„Само може да се завижда на учителите, че имате такъв председател на СБУ – амбициозен, с отлична комуникация, решен да извоюва повече права и придобивки за членовете на своята организация”, заяви кметът Владимир Георгиев след срещата с д-р Янка Такева на 26 юни в Самоков.
И наистина, от уважение към своята председателка и към проблемите, които тя упорито съдейства да се преодоляват, залата в хотел „Арена” бе изпълнена до краен предел от членове на Синдиката на българските учители от 19-те училища и детски градини в общината, от директори, въпреки че някои от тях са вече в годишен отпуск.
Г-жа Такева, която, както е известно, е и наша землячка, съобщи, че наскоро в международен конкурс са наградени две самоковски учителки – Веска Терзийска от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Радостина Симонова от ЦДГ „Детелина”. Поздравена бе и председателката на Координационния съвет на СБУ в Самоков Бойка Михайлова за полученото звание „Учител на годината”.
Такева изтъкна, че за да дойде на среща в Самоков има две причини – първата е, за да се види с кмета, който, по думите й, е направил много през последните години за града и за училищата. Гостенката допълни, че ще защитава всеки кмет, който подкрепя образованието, и в същото време отправи и молба към Георгиев до края на юли да подпише колективния договор с Координационния съвет, за който ще бъде предоставен проект.
Втората причина за посещението й е свързана с необходимостта да запознае самоковските учители с проекти и с водените разговори във връзка с проектозакона за образованието, бюджета за 2016 г., промените в политиката за квалификация на учителите, становищата около техните заплати и пенсии, възможностите за санаториална почивка чрез НОИ.
Ръководителката на СБУ подчерта, че предложеният закон има хубави страни, но самата тя се притеснява от идеята за обединение на училища, което със сигурност ще увеличи броя на отпадащите ученици и ще намали процента на завършващите. Синдикатите не могат да приемат и предложенията за домашно образование и за начина на атестиране на учители и директори. Предлага се да се експериментира в това отношение в някои райони и тогава да се вземе окончателно решение. Не е добре според профсъюза и че не е прието предложението 4-годишните да посещават задължително детска градина, което е от особено значение за децата от ромски произход и за децата на имигрантите, които трябва да научат добре българския преди да започнат редовното си обучение.
Д-р Такева препоръча на училищата да кандидатстват по оперативни програми „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Региони в развитие”.
Кметът Георгиев увери присъстващите, че могат да разчитат на Общината, която ще е партньор на училищата при кандидатстването им по проекти. Градоначалникът разказа какво прави Общината за промяна на училищната среда и на инфраструктурата и добави, че парите, определени за образование, не се харчат за нищо друго. Георгиев обясни, че ще се санират всички учебни заведения и ще се благоустроят дворовете им, ще се помисли и за подобряване на базата и за безопасността на учениците. Кметът подкрепи усилията за извънкласна работа с учениците. „Отпускаме стипендии за отличници, но нашето желание е броят на тези стипендии да се увеличи”, подчерта Георгиев. Стана ясно и че ще се търсят възможности за обзавеждане на новата сградата на детската градина в двора на НУ „Д-р Петър Берон”, като се открият там четири групи и се разкрият нови работни места.
Вл. Георгиев увери присъстващите, че в лицето на Общината СБУ има партньор, който ще подкрепя всяка инициатива за подобряване на обучението на учениците и за осигуряването на специалисти, които да останат да работят тук.
Директори и учители поставиха много въпроси – за проблемите с делегираните бюджети, състоянието на професионалното образование, норматива и наредбата за транспорт на учителите, за финансирането по проект УСПЕХ /който дава възможности за извънкласна работа/, за удължаване на сроковете за работа на възпитателите по проекти, както и за възнагражденията на педагогическия персонал. Учители дадоха и свое компетентно мнение по тези въпроси.
Г-жа Такева отговори подробно и аргументирано на всички запитвания.
Срещата завърши с обещания за по-близки контакти с ръководството на СБУ и лично с председателката чрез телефонна и електронна връзка. Изяснено бе и че на сайта на синдиката може да се намери информация по всички проблеми, интересуващи учители и директори.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*