30 души ползват вече услугите на новия дом за възрастни хора “Хармония”

Откритият наскоро Дом за възрастни хора „Хармония” вече има 30 обитатели. Това съобщи управителката на социалното заведение Наталия Николова.
Срещаме се с нея след осмомартенския празник в дома, когато млади певци от вокална група „Камбанки” към читалище „Младост” изнесоха концерт в топлата зала на бившия хотел „Бистрица”, превърнат сега в уютно място за пребиваване на хора от т. нар. трета възраст.
„Започнахме работа на 21 януари и за няма и два месеца вече имаме 30 души при капацитет от 75 места. Домуващите са предимно от Пловдив, Пазарджик, Ловеч, има и няколко души от Самоковския край”, поясни Николова. Тя изрази съжалението си, че не всички от тях са успели да се насладят на приятния концерт, тъй като някои от обитателите са приковани на легло.
„При нас идват и хора, които са в период на възстановяване след оперативно лечение например, дори и само за месец-два. Тук за всички се полагат 24-часови грижи от страна на санитарките. Има всекидневно медицинско обслужване, а три пъти седмично идва и рехабилитатор, който извършва процедури за раздвижване. Също три пъти седмично възрастните хора се преглеждат от лекар и той преценява дали трябва да се назначат нови лекарства и процедури”, разказа управителката на дома.
Разбирам, че въпросният лекар е самият собственик на дом „Хармония” д-р Николай Вършилов. Това е вторият подобен обект след този в родния му Пловдив, който отдавна работи на пълни обороти и е с изчерпан капацитет. Дори и цената от 700 лв. на месец не спира желаещите.
„Надяваме се и при нас да потръгне работата така добре. За стандарта на България сумата може би е висока, но тук основно идват хора, чиито деца и близки са в чужбина или пък се занимават със сериозен бизнес, който заема цялото им време и те няма как да се грижат за родителите си. Затова смятам, че нашият дом е добър вариант за тях, още повече, че цената отговаря на предлаганите условия и на грижите, които се полагат за хората. В таксата са включени всички консумативи и санитарни материали, хранене по четири пъти на ден, рехабилитация, медицинско наблюдение”, споделя още Николова.
Тя разкри, че амбициите са в скоро време да се изгради вътрешен асансьор, както и ограда покрай съседната река Бистрица. Предвижда се и снабдяването на някои стаи със специални медицински легла.
Самата Наталия Николова има опит от работата с възрастни хора в чужбина. Стремежът й е да пренесе научените зад граница добри практики тук – в България и специално в Самоков. Фактът, че домът е частен, дава на нея и на екипа й известна творческа свобода и възможност за креативност.
Една от полезните идеи на Николова е въвличането на доброволци в работата на дома. „В Европа е много популярно обикновени хора, които имат дори и само един свободен час, да отиват в подобни домове и да извеждат на разходка домуващите. Засега ние тук разчитаме в това отношение предимно на роднините на обитателите. Разположението ни край Туристическата градина и околната природа предполага приятни разходки, но е желателно възрастните хора да имат придружители. Затова се надявам, когато и времето стане по-топло и подходящо за излети, да дойдат доброволци с желание да изведат хората на чист въздух”, заключи управителката на дома.
Домът за възрастни хора „Хармония” има интернет сайт и страница във фейсбук, където редовно се обнародват снимки и видеоматериали от организираните културни прояви и въобще – от всекидневието на неговите обитатели.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*