Вижте десетте самоковки, наградени по случай 8 март – Международният ден на жената

Биляна Очушка в продължение на 15 години професионално се е занимавала с музика. Дали музиката я е направила толкова добра или тя си е такава, но в случая е номинирана, защото благотворителността и добротата са неизменна част от живота й. Въпреки многото ангажименти в семейството и работата, тя инициира сама или активно се включва в различни благотворителни събития. По този повод Биляна споделя: „Да дариш дом и любов на изоставено дете, осиновявайки го, да приемеш и обикнеш още едно, нуждаещо се от временна подкрепа и да го поставиш на една везна с детето, което си родила, без тя да се накланя в нито една посока – ето това е любов. Да подариш надежда на безнадеждно болен, да изтриеш сълза и да подариш усмивка е моето усещане за живота. Всъщност, благотворителността има хиляди лица.”


Ваня Делибашева работи като медицинска сестра. Изключително трудна и благородна професия, но въпреки напрегнатото ежедневие тя е част от вокална група „Дилижанс”. Днес е номинирана именно като участник в групата и то в годината, когато нашето читалище чества 160-годишнината си. Едва ли има някой, който да не се е вълнувал, радвал и ръкопляскал на концертите на „Дилижанс”. Освен, че има прекрасен глас, Ваня е изключително позитивна и усмихната. Може би затова успява да съчетае отговорната си професия с музиката и вече толкова години да ни радва с невероятните си изпълнения и с много награди.


Веселинка Низамска е работила дълги години като килимарка и радиомонтьор. Членува в женското дружество в Четвърти квартал, което носи името на д-р Катя Ахрянова Перниклиева и е част от организацията на Демократичния съюз на жените в Самоков. Участва активно в обществения живот в квартала, като се ангажира с организирането на различни събития, свързани с бележити дати за града и страната.


Ирина Атанасова цели 44 години работи като учителка в детска градина „Пролет”. Преди три години е удостоена със званието „Учител на годината”. В случая обаче Ирина е номинирана като участник във вокално-инструментален състав „Лунни лъчи” към читалище-паметник „Отец Паисий”. Всъщност тя е солистка от създаването на състава преди 15 години. С нежния си и лиричен глас Ирина пленява жури и публика на концерти и фестивали в цялата страна. Носител е на редица престижни награди – четири златни медала и множество първи места.
Йорданка Велева е дългогодишен началник на отдел „Местни данъци и такси” в Община Самоков. Под нейно ръководство отделът се справя много добре с отговорните си задачи. Самата тя дава възможност на колегите си за разкриване на широки перспективи в работата и вземане на добри решения. Отзивчивостта и отговорността са неразделна част от дейността й. Посвещава се на това, което прави.


Йорданка Гончева има 42 години трудов стаж като учител и директор на детска градина „Осми март”. В дейността си се е утвърдила като инициативен и отзивчив човек. И като учител, и като администратор, отнасяйки се отговорно към задълженията си, тя има определен свой дял за издигане на авторитета на детското заведение. Сега, като пенсионер, откликва на акции за помощ и събития в квартала, в който живее, а и самата тя е инициатор на подобни кампании.


Кристина Ангелова е едно от лицата на телевизионен канал „Рила”. Освен, че е водеща на новините, тя прави и най-интересните предавания, излъчвани по самоковската телевизия. Винаги може да я видиш там, където се случва нещо важно в живота на самоковци. Всъщност оригиналните предавания се дължат на факта, че журналистката определено е безкомпромисна и критична, когато е необходимо. От 2008 г. тя е член на Съюза на българските журналисти.


Мариана Солунска вече 40 години следва сърцето си и призванието си на учител. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е като преподавател по български език в училище „Отец Паисий” и училище „Никола Велчев”. От 9 години е директор на ОУ „Неофит Рилски”. Под нейно ръководство през последните години учебното заведение бе значително обновено и като сграда, и в методическо отношение. С решение на Общинския съвет заслужено е удостоена с почетния знак „златен” за цялостен принос в сферата на образованието.


Надя Миткова има свой личен принос за историята и развитието на читалище-паметник „Отец Паисий” – едно от най-старите читалища в страната, което сега чества 160-годишен юбилей. Всички я познаваме като солистка на вокална група „Дилижанс”. С атрактивните си изпълнения тя и групата са светлият лъч на много концерти и други изяви, организирани от читалището и Общината в Самоков. Надя е и неизменна лауреатка на редица конкурси и фестивали в цялата страна.
Д-р Росица Минчева е завършила езиковата гимназия в Пазарджик, а по-късно Медицинския университет в София. Работила е като ординатор в Белчин и в Детската поликлиника. От 16 години е началник на Клиничната лаборатория в „МБАЛ-Самоков”. Под нейно ръководство лабораторията си е изградила висок престиж. Работата й тук е много отговорна, защото е от изключително значение за определяне на диагнозата на болните и за тяхното лечение, а д-р Минчева я върши всеки ден перфектно. Такива са и отзивите на пациентите.

Повече за самото тържество четете ТУК

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*