32 деца и младежи определиха победителите във втория кръг от градския шампионат по скейтборд

Общо 32 подрастващи участваха във втория кръг от градския шампионат на Самоков по скейтборд, състоял се на 28 юли в скейт зоната на парк „Крайискърец”.
Участниците сътвориха истинска атракция за многобройната публика в неделния ден и оправдаха очакванията за интересна и оспорвана надпревара в двете дисциплини – стрийт и пул.

Самоковецът Михаил Минков триумфира в най-горната възрастова група – за юноши до 18 г., където след него се наредиха двама представители на София – Марио Манасиев и Серги Велев.
Двукратен победител при 15-годишните пък стана Симеон Чалъков, който и в двата старта изпревари Кристиян Крумов и Александър Стефанов.
Братът на Симеон – Георги, донесе нови отличия от състезанията при 10-годишните, където втори се нареди Данаил Барански, а по веднъж трети станаха Иван Ахтаподов и Антоний Антонов.
Емоционални мигове предложиха и най-малките участници в категорията за деца до 8 г. Двукратен първенец тук стана Камен Докузов, а по едно второ и трето място си размениха Мартин Райчев и ски шампионът на клуб „Чамкория” Павел Марков, който неотдавна пробва уменията си и на двете учебни шанци на Ридо. Поощрения заслужиха още 6-годишните Борис Барански и Иво Добруджански, както и най-младата участничка в проявата – едва 5-годишната Василена Трайкова.

В сборната група на по-големите седем момичета най-убедително се представи най-младата от тях – Яна Попова. Втори на стрийт и на пул се класираха нашата съгражданка Таная Чолакова и столичанката Бианка Тодорова, а две трети места постигна Неда Пенчева от София. Поощрения имаше и за още две представителки на нежния пол – Габриела Меракова и Божана Милушева.
Всички участващи любители на набиращия все по-голяма популярност в световен мащаб спорт получиха грамоти и предметни награди от спонсорите на шампионата – веригата магазини за спортни стоки „Контрабанда” и самоковският клон на друга подобна компания – SLS Rossignol.

Много от скейтбордистите печелят медали на национално ниво и през зимата със сноуборд на краката си. Така те защитават името на Самоков като столица на зимните спортове, както и реномето на своя клуб „Бороборд”, който развива успешно и двата спорта.
„Получи се истински празник за участниците и публиката, а най-важното бе, че въпреки леките охлузвания, състезателите се предпазиха от по-сериозни травми”, коментира треньорът в „Бороборд” и основен организатор на атрактивната проява Христо Ахтаподов. Той добави, че през септември ще се състои третият и последен кръг от надпреварата, който има вероятност да бъде включен в календара на федерацията и да стане кръг от държавното първенство.

Само няколко дни след състезанието голяма група от 35 души пък потегли за Царево, където от 1 до 12 август младите спортисти  ще участват в ежегодния летен лагер на „Бороборд”. Край морето те ще изпробват уменията си на местния скейт парк, а в самото море – способностите си да карат сърф. Младежите ще работят и за укрепване на общата си физическа подготовка с мисълта и за предстоящите в обозримото бъдеще зимни предизвикателства.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*