Национални награди за Валентина Клисарска, Радост Туджарска и Николай Караиванов

Радост Туджарска и Николай Караиванов от СУ „Отец Паисий” и Валентина Клисарска от ПГ „Константин Фотинов” спечелиха стипендии от националния конкурс „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”.
Единадесетокласникът Николай Караиванов кандидатства в първия кръг с есе на тема ,,Има ли полза от вредителите“, а във втория е направил впечатление с познанията си по биология. Младият биолог благодари за оказаната подкрепа както на преподавателите си в тази област, така и на ментора си Емилия Бонева. Николай е участвал и е получавал признание и от други конкурси с биологична тематика на общинско, областно и национално ниво.
Дванадесетокласничката Радост Туджарска се представи с есе на тема „С какво може да бъде опасна литературата”. Тя кандидатства със своя ръководител и учител по български език и литература в училището Борислава Стефанова. В автобиографията на Радост личат още три награди от минали издания на конкурса; интересно е, че първото отличие идва за нейна разработка по изобразително изкуство. Туджарска има интереси и в сферите на философията и психологията.
Стипендиите на талантливите ученици са на обща стойност 700 лв., като 200 лв. от тях ще бъдат под формата на ваучер за книги и учебници, а останалите ще бъдат получени в рамките на учебната година.
Валентина Клисарска е участвала с философско есе на тема „Съвестта следва човека като сянка” /по думите на Имануел Кант/. Валя е получила поощрителна стипендия под формата на ваучер за книги и учебници на стойност 200 лв. Както е известно, в края на миналата учебна година Валя спечели голямата награда на 11-ия национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, посветен на 180-годишнината от рождението на Левски и на 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война, и през лятото посети като награда Москва.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*