Алино гостува на Карабунар

Една 400-годишна история оживя като приказка благодарение на инициативата на гражданско движение „Загорово” от гр. Септември и жители и читалищни деятели от местното село Карабунар и от самоковското Алино.
След около 4 века жители на нашето Алино отново стъпиха на карабунарска земя. Легендите и историята разказват, че през 1633 г. голяма група нашенци се преселва от Алино в Карабунар. Според очевидци при разчистването на гробищата в известното септемврийско село около 1970 г., там бил намерен камък, на който с „църковен шрифт” пишело: „Тук почива Кара Стоян войвода, който в лето Господне 1633-то изведе селяните от Алино и ги засели тук”.
Знае се, че точно през 1633 г. голям пожар изпепелява Алино. Това може би е една от причините, довела до слизането на самоковски селяни по тези земи и до трайното им заселване тук. Че тези хора слезли от Самоковско, личало и по тогавашния говор на населението, по специфичното окончание на думите. До преди около век са били запазени и родствените връзки.
За да не изчезнат съвсем тези връзки, корените и спомените, на 28 септември в Карабунар се състоя и срещата, организирана от сдружение „Загорово” и местното читалище „Възраждане”. На домакините гостува женската фолклорна група при читалище „Васил Левски” в Алино. Гостите посетиха църквата в Карабунар – паметник на културата с национално значение, и разгледаха изложба с предмети от местния бит. Представена бе чрез мултимедия и дейността на читалището в селото.
След концерта песните и веселието в читалището продължиха. С общи усилия бе осъществена една отдавнашна мечта на жителите на двете села.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*