Камелия Асенова и Христоско Чамов участваха в национална конференция

Двама самоковски педагози – Камелия Асенова, директор на НУ „Станислав Доспевски”, и Христоско Чамов, отскоро зам.-директор на ОУ „Неофит Рилски”, участваха в национална конференция на тема „Партньорство училище-родители. Добри практики и решения”, организирана от Министерството на образованието и науката в парк-хотел „Москва” в столицата в понеделник, 16 октомври.
Конференцията бе открита от министър Красимир Вълчев и Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.
„Г-н Вълчев отправи послание към родителите да вярват на учителите, а педагозите „да не пестят усилия да привлекат родителите и да ги включат активно в живота на училището”, заяви след срещата за „Приятел” К. Асенова. Най-големият проблем, според Вълчев, е липсата на позитивизъм в диалога, а за да има положителен разговор, трябва да има доверие.
„Министърът подчерта, че трябва да се подхожда професионално и с позитивизъм и от двете страни, за да се осъществи нужния диалог и да се постигнат набелязаните резултати”, каза още К. Асенова. Тя добави, че според Янка Такева причината за загубата на доверие се корени в различните виждания за образованието, в различното социално-икономическо положение и в това, че „не успяхме да бъдем голямото приемно семейство, т. е. не можахме да преборим природните закони и да заменим родителите”.
Такева е цитирала швейцарския хуманист, педагог и философ Песталоци, който казва, че „всеки обект и субект в образователната система трябва да намери баланса кой, докога и колко може да се намесва в ролята на училището”. „Имайте доверие на българския учител”, призова Я. Такева.
На конференцията са били представени добри практики: съставяне на споразумение за сътрудничество между училище и родители; изработване на инструментариум за взаимодействие с родителите; утвърждаване на високи стандарти за общуване у всеки член на училищния екип; създаване на наръчник за ученическо самоуправление; оперативност в работата на Обществения съвет. Като добра практика е била показана и дейността на фондация „Възход и традиция”, чиято цел е да подпомага добри ученици.
Участниците във форума са се обединили около становището, че участието на учителя и на родителя е гаранция за успеха на ученика.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*