#Апостроф` УПС&art – новото списание на ПГ „Константин Фотинов” и Самоков*

Родното място на основоположника на българската журналистика Константин Фотинов – Самоков, от вчера, 2 март, може да се гордее и с ново списание – #Апостроф` УПС&art. Изданието е дело на творческите клубове „Аз съм автор!” и „Медиен дизайн” с ръководители старши учителят по български език и литература Костадинка Христова и специалистката по полиграфия Катерина Захариева към ПГ „К. Фотинов”. Първият брой бе представен тържествено в читалище-паметник „Отец Паисий” във втория ден на март.
В дебютната си поява на книжния пазар младите творци срещат читателите с кмета Владимир Георгиев и оперната прима Росица Тренкова; и двамата – възпитаници на училището. В списанието е обърнато внимание и на успехите на единадесетокласничката Анита Гаврилова в спортната аеробика, а фигурират още рубрики за изкуство, мода, нестандартни теми, любопитни новини, включително и материали на английски и немски език.
Първите изявили се ученици в новото попълнение на медийния пазар в града ни са Антония Христова, Иван Янков, Мария Венкова, Виолета Николова, Кристина Постолова, Константина Радева, Христина Джоргова, Мария Стоянова, Десислава Лозанова и Леда Ковачева. На последна страница пък четем отзиви за школото на д-р Георги Митрев и Димитър Панев, директорката Венета Симитчийска, студентите във Великобритания Александър Веждаров и Иван Вуков, бъдещият медик и настоящ студент Атанас Панев. Самото списание е реализирано по проект „Твоят час” на просветното министерство по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.
„Учете, трудете се, водете хубав колективен живот – бъдете сигурни, че тези мигове ще бъдат едни от най-хубавите във вашия живот”, обърна се към авторите оперната певица Росица Тренкова преди изпълнилите салона млади хора да проследят на мултимедийния екран нейно изпълнение от златните й години.
„С вълнение разлистих списанието и трябва да ви призная, че ме върнахте години назад. Ще ви предупредя, че ви очаква сериозна работа, защото от тук са произлезли много известни и успешни личности. Вярвайте в мечтите си, както аз вярвам във вас и в родния си град”, обърна се към творците пък кметът Георгиев, бивш знаменосец на гимназията, като обеща да бъде и редовен читател на списанието.
Ръководителката на танцово студио „Кати” Катрин Митева пожела на младежите да бъдат вдъхновени, да имат безброй читатели и да пишат предимно позитивни новини, защото „Самоков и България имат нужда от тях“
Прожектирани бяха кадри от интервю на Светослав Иванов със спортистката Анита Гаврилова.
Самото представяне на #Апостроф` УПС&art бе изключително атрактивно и съпроводено от изпълнения на пиано на Кристина Недялкова и Мария Тодорова, на акордеон от Димитър Рогачев и на музикалната група Neon mosquito.
„Ние сме единственото общинско училище в Софийска област, което бе класирано в топ 100 на най-добрите училища в България”, изтъкнаха подрастващите, като добавиха, че средно 96 % от завършилите през последните три години ПГ „Константин Фотинов” продължават обучението си във висши учебни заведения, включително в Германия, Великобритания, Дания и Австрия.
Накрая младите творци си направиха обща снимка и си пожелаха много творчески успехи.
Гости на „раждането” на новото медийно чедо бяха и Илонка Славчева и Полина Димитрова от Регионалното управление по образованието в Софийска област.
*УПС – ученици правят списание.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*