Бели Искър очаква Рождество Христово

В Бели Искър вече е зима, с накичени дръвчета и огради. Елхата пред параклиса „Св. Атанасий” на площада е украсена и светлини блещукат по прозорците на отсрещното читалище „Стойне Ангелов”.
В синята привечер на 13 декември децата от селото с майки и баби се събраха в читалищната библиотека. Имаше, естествено, Дядо Коледа, Снежанка и джуджета, принцеси с коронки и островърхи шапки. Красиви бели рокли носеха момичетата, които рецитираха, стиховете пък бяха на поетесата със самоковско потекло Магдалена Борисова. Самата тя присъстваше на тържеството със своята внучка и отправи мили пожелания към всички.
Най-необичайно и вълнуващо бе участието на свещ. Любомир Годиняков, който отслужи водосвет в началото на празненството. Малки и големи запалиха свещички. Децата гледаха и слушаха със светнали очи, някои от тях се кръстеха, като наблюдаваха как това правят майки и баби. Други пък се кръстеха по-свободно, явно някой ги беше научил у дома, защото практически в селото няма свещеник от години и в черквата службата е два-три пъти годишно.
Отецът освети и красива погача, омесена от Силвия Благоева, поръси всички със светена вода и разказа за витлеемската звезда и мъдреците, дошли от Изток да се поклонят на младенеца. Най-големият подарък, направен от Бога на човеците, това е раждането на Спасителя, възкликна свещеникът.
После настана весела суматоха с отварянето на подаръците, общуването между близки хора, които се познават открай време, както и между млади майки, дошли от другаде и останали да живеят в селото и да отгледат децата си тук.
Коледната красота в библиотеката, подредените книги по лавиците – белег за духовност, и отрупаната с почерпки маса – символ на благополучие, създадоха допълнително празнично настроение у всички.
Най-важното пък бяха грейналите детски усмивки – награда за усилията на председателя на читалището Диана Терзийска и секретаря Галя Петрова, както и за госта на тържеството Люба Кленова, зам.-кмет на Общината.
Коледа предстои. Сега остава на Бъдни вечер, в очакването на Рождество Христово сред най-близките си хора, всички да си пожелаем: „Слава във висините Богу, на Земята мир, между човеците – благоволение”!

Спасунка Петкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*