Вечер на Кралство Мароко се състоя в Самоков

С мароканска вечер на 23 февруари бе закрита експонираната в Байракли джамия изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации”. Тя престоя в града ни близо три месеца, през които над 1500 самоковци и гости на района от цял свят успяха да я разгледат. Следващата спирка на платната, фотосите и другите съвременни форми на представяне на изложбата ще бъде Пловдив.
„С тъга и съжаление казваме „сбогом” на тази изложба. Модерният начин, по който бе организирана и направена, ни показва по какъв път трябва да вървим, за да обогатим и нашите експозиции”, коментира кметът Владимир Георгиев.
Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов говори както за изложбата, така и за състоянието на Байракли джамия – един от знаковите паметници на възрожденския Самоков. „Днес джамията е паметник на българското изобразително изкуство заради самоковските зографи, които са я декорирали. За жалост в момента тя е в много тежко състояние, с течове по стените и покрива. Затова смятам, че трябва да се опитаме да възобновим интереса към този паметник на културата и да се преборим за средства за необходимата му повторна реставрация. Ще направя всичко възможно този паметник да бъде постоянно отворен и да приема и други изложби, концерти и различни събития, които да обогатят живота на самоковци и на нашите гости”, обеща г-н Хаджиангелов. Той заяви, че много по-често участва в откривания на изложби, отколкото в церемонии по закриването им. „Изложбата ни сблъска с много предизвикателства и притеснения с транспорта, експонирането и монтажа на инсталациите. Впоследствие обаче разбрах, че всичките усилия са си стрували”, продължи г-н Хаджиангелов. Той заяви, че едно от най-позитивните неща около експозицията е зараждащото се ползотворно партньорство с Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и допълни, че вече са се родили и нови идеи.
„Впечатлен съм от вашето гостоприемство и също смятам, че това няма да е краят на сътрудничеството ни с вашия град”, заяви ръководителят на проекта доц. д-р Николай Вуков от ИЕФЕМ при БАН. Поздрав към присъстващите отправи и Росица Охридска-Олсън, отговаряща за организацията, маркетинга и логистиката по проекта.
Впоследствие присъстващите се отправиха към Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, където се състоя и своеобразна мароканска вечер. „Винаги в нашата държава е имало взаимодействие между различните религии. Кралство Мароко се противопоставя срещу екстремните религиозни прояви и се обръща към културно-историческото наследство като мост между цивилизациите. В нашата страна се прилага нов модел за умерено отношение към исляма и се надяваме и съседните ни държави да го последват. Настоящата изложба се бори срещу предразсъдъците и аз смятам, че заедно – с нужната умереност и толерантност, бихме могли да преодолеем проблемите”, обърна се към присъстващите нейно превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. Монсиф Шеркауи пък презентира традиционната за Мароко чаена церемония. Всички гости имаха възможността да дегустират вкусния ментов чай и да го „гарнират” с типични сладки от западноафриканската държава. Даден бе и коктейл, а гостите имаха възможността през това време да се насладят и на големи пана с изображения и описания към тях на марокански забележителности.

Делян Василев

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*