В Сарафската къща показаха одежди, битови предмети и плетива „От раклата на баба” /ВИДЕО/

Етнографска изложба „От раклата на баба” с експонати от читалищата в Говедарци, Мала църква и Бели Искър бе открита със съдействието на Националния дарителски фонд „13 века България” на 14 май в Сарафската къща.
Изложбата показва красотата на ръкоделието в Самоковско и уюта и бита на българския дом от миналия век – традиции, съхранени и предавани от поколение на поколение. Желаещите могат да видят сепетка и ютия на жар, крондир, бръчник, дървена люлка и стояло, хурка с вретено, както и автентични женски и мъжки одежди, изящни шевици и плетива, тъкано платно, богато извезани и пошити ризи, престилки и фути, кърпи, покривки, възглавници, дори опинци – всичко изработено ръчно.
„Изложбата показва в магични багри богатството на българската душевност”, възкликна уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова, сама пременена в народна носия. Тя добави, че старата бабина ракла ни свързва с отминала епоха, която е оставила трайни следи. „Днес се докосваме и усещаме онова време, в което всичко е изработвано ръчно с много труд, обич и очакване. Всичко в бабината ракла е ценно, защото е изтъкано от сръчните и работливи ръце на българката”, изтъкна Лобутова.

Олга Китина разказа, че етнографската сбирка към читалище „Стойне Ангелов” в Бели Искър е открита през ноември 2008 г. от тогавашния директор на Историческия музей в Самоков Нина Христовска и съвпада с 50-годишнината от построяването на читалищната сграда и навършването на 70 години от първата пиеса, представена от самодейци към читалището. Председател на читалището по това време е била Теменужка Маринкова, а секретар – самата Китина. Сред присъстващите на изложбата пък бе и сегашният председател на читалището – Дияна Терзийска.
„С много ентусиазъм, жар и вълнение решихме да съберем, съхраним и покажем ценни неща, които се намират в раклите на бабите. Не подминахме нито една къща в селото – разговаряхме с хората, обяснихме значението на нашето дело и някои от тях ни предоставиха ценни вещи. Всички дарители получиха свидетелства, а списък с имената им и сега се съхранява в музейния кът в читалището”, спомни си Олга Китина.
Впоследствие женска фолклорна група към читалището в Бели Искър изпълни песента „Два се млади залибиле”.

Певиците с ръководител Елка Любенова от читалище „Свобода” в Мала църква пък се представиха с „Яна турчин лъгала”. Въпреки че селата в Искровете се намират близо едно до друго, секретарят на малоцърковското читалище Елка Станчова сподели, че има разлика в носиите, както, разбира се, и много общо в хурките, чекръците и всичко друго.
Сред гостите на откриването на изложбата бе и кметът на Говедарци Георги Шуманов.
Уредничката Лобутова почерпи присъстващите с вкусна питка и обяви, че изложбата ще гостува в Сарафската къща до 28 май.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*