Динко Стоев е новият носител на наградата „Захарий Зограф”

Динко Стоев. Снимка: Стефан Джамбазов

Художникът Динко Стоев е определен от специално сформираното жури за новия носител на традиционната национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”.
Динко Стоев е роден в София през 1958 г. Завършил е Националната художествена академия. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници. Специализирал е във Великобритания. Участвал е в изложби във Финландия, Франция, Русия, Полша, Великобритания, Германия, Холандия.
Представял се е самостоятелно в немския град Франкфурт и многократно в столични галерии. През есента на миналата година силно впечатление направи неговата изложба в софийската галерия „Райко Алексиев”.
Творби на Динко Стоев притежават Национална художествена галерия и много други галерии в столицата и страната, както и частни колекции и галерии в Германия, Великобритания, Холандия, Япония и др.
В сюжетите на Стоев особено изпъкват социалната проблематика, самотата и болките на обикновения човек в съвременното общество.
Наградата „Захарий Зограф” ще бъде връчена тържествено на новия лауреат на 18 май в Самоков.
Обсъжда се междувременно в София /на ул. „Шипка” 6/ да бъде открита изложба с всички наградени картини /в рамките на наградата „Захарий Зограф”/ от учредяването на това отличие през 70-те години на миналия век до наши дни. Наградата „Захарий Зограф” се връчва вече близо половин век /с прекъсване през десетилетието на 90-те години/ благодарение на доброто сътрудничество между Община Самоков и Съюза на българските художници.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*