Изложба за щампарското дело в Самоков се открива на 11 октомври в София

„Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ – изложба под този надслов ще бъде открита в галерия „Мисията“ в София на 11 октомври, вторник, от 18 ч.
Изложените творби представляват част от богатата колекция на Графичната база в града ни, основана през далечната 1973 г. по инициатива на Съюза на българските художници. Колекцията се съхранява в построената през 19 век Есова къща, която пази възрожденската архитектурна естетика.
Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова. Представени са произведения на Ради Генев, Васил Колев, Емануела Ковач, Онник Каранфилян, Людмил Георгиев и Милко Божков. Чрез работата си те запазват традиционните графически техники, но и чертаят пътя на съвременната българска графика.
Изявата се осъществява с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ и със съдействието на Община Самоков и Историческия музей в града ни.
Изложбата може да бъде разгледана до 28 октомври всеки делничен ден от 10 до 17 ч.
По-долу поместваме мнението на проф. Джурова за самата изложба.
Изложбата „Щампарското дело в Самоков – традиция и съвременност“ е първата експозиция на група талантливи български графици след възобновяването на една от най-добрите бази за графика в България.
Есента на 2021 г. в Есовата къща в града на Българското възраждане заработи отново познатата не само у нас, но и извън пределите на страната графична база, десетилетия събирала едни от най-известните наши и чуждестранни графици. След спечелването на проект от Националния фонд „Култура“ и със съдействието на ръководството на Община Самоков и Историческия музей в града, и изработване на статута на Графичната база, тази първа изложба разкрива основната цел, заложена в нейното съществуване – обогатяване на колекцията от гравюри в Историческия музей на града и поддържане на традиционните графически техники: дърворезба, литография, висок печат.
Участват шестима български графици: от най-младото поколение – Ради Генев, от средното – Васил Колев, Емануела Ковач, Онник Каранфилян и Людмил Георгиев, от поколението, оформено още в последните десетилетия на миналия век – Милко Божков, представител на варненската група художници от легендарната фабрика „Вулкан“.
Избраните графици се представят с по три литографски отпечатъка. Милко Божков с на пръв поглед абстрактни композиции ни връща към цветните съновидения на изплъзващата ни се и вечно мечтана Аркадия; в „Малките истории за обич“ на Онник Каранфилян се срещаме с неговата многопластова и пленителна интерпретация на темата за любовта; графичните листи на Емануела Ковач ни напомнят за невинния свят на забравените днес детски игри от близкото минало; Радослав Генев с неговите изящни пейзажи ни разкрива упорития му и успешен път към улавяне на природните състояния; Васил Колев пак ни насочва към точния и проникновен психологичен портрет; Людмил Георгиев се утвърждава отново като майстор на експресивната абстракция.
Тази първа изложба, след няколкогодишно прекъсване на работата на Графичната база в Самоков, свидетелства, че нещата се получават тогава, когато се обединят усилията на местното ръководство с това на Съюза на българските художници и радетелите за запазване на културното наследство на този голям център на нашата памет от миналото, жив и днес.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*