„Малък Зограф“ с юбилейна изложба

„Момичето и Белоградчишките скали”, автор Преслава Бойчева

Изложба на наградени картини от световните конкурси през периода 2013-2023 г. организира фондация „Малък Зограф“ на 6 март в читалище-паметник „Отец Паисий“.
На тема „Зелена планета“ във фоайето на читалището са подредени десетки платна на млади творци от цял свят, получили високи оценки от авторитетно жури през последното десетилетие. Наистина силно впечатление правят идеите на малките художници и още повече тяхната реализация. Оригиналната изява бе посветена и на предстоящия Международен ден на жената 8 март.
Самата изложба бе открита от председателя на читалището Стоян Пашов, който изтъкна, че художничката Пенка Боянова и ръководената от нея школа по изобразително изкуство към културната институция стоят в основата на осъществената инициатива за световни конкурси под егидата на фондация „Малък Зограф“. Пашов дори изрази надежда, че в бъдеще в града ни ще има галерия с постоянна изложба от творби на най-изявените млади майстори на изобразителното изкуство на нашата планета.
От името на фондацията Иван Иванов посочи, че всяка година представители на около 60 държави участват в традиционния вече конкурс с общо 6000-7000 свои платна. Ето защо е необходимо да има и постоянни експозиции с техни произведения в Самоков, а и още на няколко места в страната.
„Малък Зограф“ е и дарител. Фондацията по традиция награждава изявени деятели на културата, образованието и спорта. По този повод Иванов разкри, че награда тази година ще получи за своя принос към спорта президентът на баскетболния клуб „Рилски спортист“ инж. Петър Георгиев.
Иван Иванов благодари на читалището и на неговия председател Стоян Пашов за постоянната силна подкрепа на фондацията. Изразена бе и признателност към Министерството на външните работи, бТВ, Българския червен кръст и други институции и организации, които неотменно подпомагат благородното начинание на „Малък Зограф“.
На откриването на изложбата присъстваха художници, културни деятели, млади творци.
Предстои настоящата експозиция да бъде показана и в Дряново, Пловдив и София.

Можете да харесате