Млади „Зографче”-та подредиха 150 творби в Сарафската къща

Децата и младежите от школата по изобразително изкуство „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева подредиха своя изложба в уютната атмосфера на Сарафската къща. Над 150 творби – свързани с многото и различни проекти на ателието, изпълниха тъй подходящото за този вид прояви пространство на възрожденския дом в първия августовски ден.
„Повече от четвърт век Маргарита работи отдадено с млади хора – създава естетически усет у подрастващите любители на четката, запознава ги с различни техники в изобразителното изкуство, докосва чистия детски свят до историята и културата на Самоков и България. Тя създава проекти, които вдъхновяват малките художници и те участват в изложби, пленери, конкурси, откъдето печелят и много награди”, заяви при откриването на изложбата Марияна Лобутова.
Уредничката на Сарафската къща допълни, че малките зографчета не гостуват тук за първи път – през 2016 г. техни творби са били част от изложба под надслов „Малък художник”, а година по-късно са представили пак тук цветовете на пролетта.
М. Лобутова подари на ръководителката на Кьосева и на децата от „Зографче” монографии на утвърдени творци на българското изобразително изкуство, като препоръча да ги разгледат в подходящата атмосфера на своето ателие.


„Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха на откриването на изложбата в това дъждовно време. Нашето ателие непрекъснато се обновява, но всичките ни художници са оригинални и уникални сами по себе си и талантът им бива развиван във времето”, подчерта М. Кьосева. Тя изрази съжалението си, че с оглед на ваканционния сезон не всички деца и младежи са могли да присъстват, но пък увери дошлите, че „удоволствието, докато работих с децата, бе мое, а сега – докато разглеждате интересната ни изложба, ще бъде ваше”.
Ценителите на изкуството побързаха да разгледат изложените многобройни творби, които иначе представляват малка част от богатия и колоритен творчески път на малките художници. Гостите се насладиха на красиви пейзажи, оригинални икони, класически натюрморти и пр. Младите творци са използвали и различни техники, включително литография и монотипия, а на изложбата бе оформен и кът с картички.
Експозицията с платната, представящи чистия свят на детските мечти, окрилен от богатия и пъстроцветен колорит на лятото, ще остане в Сарафската къща до 17 август.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*