Нова експозиция в музея – “Воинската слава на Самоков”

В Историческия музей е обособена нова постоянна експозиция под надслов „Воинската слава на Самоков“. Представен е военно-историческият принос на нашия град и района в борбата за освобождение на България, както и в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
Начинанието е осъществено в изпълнение на проект “Развитие на културната среда и въвеждане на ново експозиционно пространство в Градски исторически музей, град Самоков“. Финансова подкрепа са оказали Националният фонд “Култура“ и Община Самоков.
Експозицията е разположена в зала на втория етаж в сградата на музея.
Изложени са архивни експонати: реставрирани оръжия, униформи, знаме, медали и др. Включени са и творби на видните самоковски художници Христо Йончев-Крискарец и Павел Кръстев, които по свой начин документират войните и героизма на участниците в тях.
Проектът е осъществен от екипа на музея начело с директора д-р Веселин Хаджиангелов, а е изготвен, управляван и одитиран от фондация “Мир и щастие” с председател Емилия Волева.
Основната част от финансирането – 80 %, е осигурено от фонда, а 20 % са средства от бюджета на музея с подкрепата на Община Самоков.

Можете да харесате