Областният управител отново алармира, че стената на яз. „Бели Искър“ е опасна

„Стената на язовир „Бели Искър“ е опасна и неизправна. Говорим за нерешен проблем от много години. Язовирът е строен от 1939 до 1945 г. Има важно значение, защото осигурява повече от 20 % от питейната вода на София, като захранва и Самоков. Проблем е и неяснотата по разпределянето на отговорности между институциите“.
Това на пресконференция на 23 февруари областният управител Иван Иванов.
Както е известно, наскоро в София се състоя, по инвициатива на Иванов, специална работна среща по проблема. Стана ясно, че язовирът е на концесия, която се поддържа от „Софийска вода“, но отговорността за неговата сигурност се предава като топка по различните институции.
„От 2000 година Столична община отдава язовира на концесия на „Софийска вода” за период от 25 години. През периода 2000-2008 г. е извършен първи етап на рехабилитация на язовира, а след това започват неговите проблеми. През периода 2010-2017 г. са извършени редица дейности, има комисии и други, които нямат никакво пряко въздействие върху язовира. През 2017 г. стената минава на разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а в 2018 г. тя е дадена на областния управител на град София, като той няма никакви възможности – нито човешки, нито финансов ресурс, да извърши каквато и да е дейност по отношение на сигурността на стената на язовира. През 2018 г. е взето решение Държавната консолидационна компания (ДКК) да извърши ремонт на стената на язовира, но нищо не се е направило, защото не е имало анализи, технически данни. Чак пред 2020 г. се вменява това задължение на Българския ВИК Холдинг“, е посочил Иванов.
От холдинга обаче обясняват, че нямат право да извършат такъв анализ. И така ДКК не извършва ремонта.
Предстоят нови работни срещи по проблема. Става въпрос за един от най-опасните язовири в страната. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*