Осмата изложба на Иван Шуманов – един поклон пред планината

„Не съм бил скоро на Мусала, Иречек, Мальовица, Леденото езеро, Маричините езера…, но тук ги видях в блясъка им”, сподели посетител на Осмата самостоятелна изложба на Иван Шуманов, открита на 28 декември в „Хъб-а” /на втория етаж в старата сграда на Общинския съвет/.
Общо 22 платна – повечето масло, даваха представа за творческите търсения, терзания и възможности на 35-годишния творец. Изложбата бе под надслов „Шу – реализъм” /”Шу” – от името – Шуманов…/.
Тук можеха да се видят и живописен кът от Лаго, и Страшното езеро, и планинари-ентусиасти, и още рилски красоти, усетени и пресъздадени от младия творец, както и вариации на религиозни теми.
Цените на творбите варираха от 50 до 600 лв.
Художникът бе представен от името на любезните домакини от Георги Николов-Гопето.

Иван Шуманов е роден през 1984 г. Завършил е „Изобразително изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски”. Основател е и неизменен ръководител на Школата за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”.
Освен осемте вече самостоятелни изяви е участвал в много международни и национални изложби и пленери в Словакия, Италия, Австрия, Хърватия, Сърбия, Косово, Мексико, Иран, Мароко, както и в София, Габрово, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Дупница, Разлог, Перник.
Представя се с живопис и графика, както и с компютърни рисунки, колажи, комикси. Известни са и стенописите, които създава заедно със своите възпитаници от читалищната школа. Носител е вече на много награди.
На откриването бе даден и скромен коктейл. Сред многобройните ценители на изобразителното изкуство – главно млади хора, беше и зам.-кметът Люба Кленова.
Изложбата ще продължи до края на тази седмица.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*