Патриотът и създател на пътуващото читалище Ивайло Шопски с обща инициатива с местния Ротари клуб

Създателят на оригиналното пътуващо читалище „Бащино огнище” Ивайло Шопски гостува на 9 октомври на самоковския Ротари клуб. На срещата в Кокошковата къща родолюбецът представи последната си кауза – да набере съмишленици за преиздаването на една изключителна книга – „Народен домашен лекар”, която е събрала мъдростта на българските монаси от миналото.
„Книгата е съставена от иеромонах Неофит Калчев предимно по рецепти на отец Матей Преображенски – един от съратниците на Васил Левски, и е награждавана както от българския княз, така и от руския император. Тя е издадена за първи път след Освобождението и е била изключително ползвана и полезна по време на войните за национално обединение, защото цял един раздел е посветен на болести, които се срещат при войниците”, поясни Шопски.
В Самоков основателят на „Бащино огнище” донесъл последното, осмо издание на книгата от 1934 г. То му било предоставено от архиерейския наместник на Годечката духовна околия свещ. Лъчезар Лазаров, който го е съхранявал в Разбоишкия манастир. Съмишленици на Шопски направили доброволно компютърния набор, а идеята е всички приходи от евентуалното преиздаване на книгата да отидат в помощ на Разбоишкия манастир.
Гостът заяви, че е приятно изненадан от интереса на местния Ротари клуб към пътуващото читалище, което развива многостранна дейност. Благодарение на предишни срещи с ротарианци в София читалището е помогнало на младите хора от Центъра за настаняване от семеен тип да лагеруват в почивната база „Шумнатица” и да отидат на море.
По всичко изглежда, че и сегашната среща ще има ползотворно бъдеще, тъй като ротарианците решиха да закупят и да подарят на всички училища в Самоковско във връзка с Деня на народните будители 1 ноември по един комплект с патриотични издания на „Бащино огнище”.
„Стремя се да запаля искрата за благотворителни каузи у възможно най-широк кръг хора, защото, естествено, не всичко е по силите ми. Намирам съмишленици навсякъде в лицето на обикновени хора, читалищни деятели, общински служители и пр. Това са хора с всякакви професии, занимания и хобита, които ги обединява идеята, че трябва да съхраним българското”, разказа Ивайло Шопски. Той вече е гостувал и на няколко самоковски училища със своето пътуващо читалище. Общо състоялите се досега подобни прояви са 117 в над 90 населени места.
„Самоков ми е слабост, защото живях тук една година във връзка със създадения от нас патриотичен лагер в „Шумнатица”. Тогава приемахме български ученици и студенти, включително от чужбина, които заплащаха 16 лв. за нощувка, закуска, обяд и вечеря. С нелюбезното съдействие на Министерството на образованието обаче лагерът вече не съществува, а сега остана само едно пусто място, в което децата нощуват”, изрази огорчението си гологлавият патриот. Той коментира, че явно апетитите към тези държавни бази са по-силни от родолюбието у хората, от които зависят нещата.
След като напуснал „Шумнатица”, организаторът на лагера получил многобройни покани за продължаване на дейността си в частни бази и хотели. „В тях обаче няма как да постигнем социалната идея на лагера и затова отклонявам предложенията. Не искам децата да плащат по 50 лв. на ден, желанието ми е лагерът да е достъпен за всяко българско дете”, категоричен е Шопски, който бе сред номинираните в кампанията „Будител на годината” за 2017 г. на БНТ и радио ФМ+.
Ив. Шопски е изградил и отлично партньорство с членовете на самоковския клуб на любителите на историчски оръжия „Чакър войвода”. Предстои членовете на двете сдружения да участват във възстановка при честването на освобождаването на Петрич в края на октомври, като така ще подкрепят и новопрохождащия местен патриотичен клуб.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*