Песента като мост на приятелството

Женската певческа група от Маджаре

На фона на планината, сред зелените поляни и старите къщи, на сцената в Микрево – най-голямото село в община Струмяни, Благоевградска област, състави от почти половин България и от съседните страни Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Румъния се събраха в петък, събота и неделя – на 19, 20 и 21 октомври, за да построят – чрез песните, музиката и танците – един своеобразен мост на приятелството.
За девети път в традиционния фестивал на тази сцена се изявиха над 2500 участници с един стремеж – да запазят за поколенията българския и балканския фолклор.
Под мотото “Образи от камък, цвят и звук” в селото бе открита и богата изложба от картини и пластики. Стартира и пленер “Изкуство – 2012” с участието на благоевградски художници.
Тазгодишният фестивал “Малешево пее и танцува” пък се проведе под мотото “От огъня – огън”. Този огън, който трябва да се поддържа не само от самодейците, но и от всеки от нас… Този огън никога няма да изгасне, ако в огнището грее и го топли пламъкът на фолклорното изкуство.
Празникът, организиран под егидата на Министерството на културата, бе посветен на 100-годишнината от освобождението на Струмяни от османско иго. Групите, съставите и ансамблите, които дойдоха на този авторитетен международен фестивал, преодоляха граници и разстояния, криза и недостиг на средства, водени от любовта към песните и танците, която гори и топли сърцата на самодейците заедно с голямото желание да предадат този огън и тази обич и на младите.
Творческият директор на фестивала Снежана Стоименова, въпреки многото си ангажименти, бе любезна да разкаже повече за този празник, на който вече четвърта година идват и пратеници от нашата Самоковска община. Можем само да се поучим от опита на тези хора, от сърцатата им работа, от умението да си сътрудничат и взаимно помагат с различни институции и инстанции, за да се провежда фестивалът на такова високо ниво. В сътрудничество с Арт център “Илинденци”, с Радио Благоевград и с привличането на млади и стари в това вълшебство от песни и танц празникът се превърна в една наистина красива музикална приказка.
При откриването на фестивала, преди кметът на Струмяни Емил Илиев да запали огъня, който да сгрява домакини, участници и гости през трите фестивални дни, на сцената излязоха ръководители и представители на държавите – участнички в празника. Те изразиха удовлетворението си, че са станали съпричастни на тази прекрасна инициатива.
Съставите от общината-домакин станаха първите участници и дадоха хубав старт на останалите, които пристигнаха отдалеч. Сред тях се проявиха и нашите фолклорни състави – певчески и танцови – от Белчин, Марица, Клисура, Бели Искър, Мала църква, Говедарци, Райово, Доспей, Широки дол, Рельово, Алино, Маджаре и от самия град Самоков.
Женската група от Клисура още веднъж доказа колко е важно да съхраниш певческото богатство на този край и да го представяш добре. Към групата се присъедини и Радка Георгиева, която след слизането си от сцената се превърна в медийна звезда – непрекъснато снимаха костюма й, който бе напълно автентичен, от стари времена.
Жените от Марица и танцовият състав от селото изпълниха своята програма много добре и секретарката на читалището Гергана, която е и танцьорка, остана доволна. Тя ни разказа, че за тях това е десето излизане на сцена през тази година: след участието им във Фестивала на старата градска песен в Пловдив, след изяви в Костенец, Самоков, на “Сребърната пафта” в Жилинци, Кюстендилско, на форумите за автентични песни в Кюстендил и Сапарева баня, на празника “Между три планини” в Банско, на бобфеста в Радуил… Всички певци и танцьори от Марица се надяват, че и през следващата година ще участват в много фолклорни прояви.
Много добре се представиха и мъжката и женската фолклорна група с ръководители Димитър Ковачки и Георги Ников към читалище “Васил Левски” в Маджаре, както и другите самоковски състави.
В компетентното жури участваха проф. Илия Манолов, проф. Гошев, журналистката Иванка Лалева, видни фолклористи и хореографи. Пред тях, на сцената на песента и приятелството, минаха стотици самодейци от страната и чужбина и задачата им не бе никак лесна.
Заслушах се в изпълненията на мъжката група от Абланица и ми беше приятно, защото пееха чудесно. Радвах се и на младостта. С 9-годишния Ангел Ангелов и с 10-годишния Антонио Иванов споделихме няколко приказки преди те да излязат на сцената и да разсмеят публиката с шопския си хумор.
Фотографите пък непрекъснато снимаха и нашия небеизвестен бай Ангел Деянов /Рашо/ от Белчин и то не само за това, че свири и пее, но и заради неговата необикновена гайда – с главата на козле, изработена саморъчно.
Срещнах се и със стари приятели от други селища и от Радовиш, Македония. Те са идвали на Бобфеста в Радуил, а и ние сме гостували на техни фестивали.
След като изпълниха своята програма, много от нашите самодейци се хванаха на общо хоро пред сцената и заиграха под звуците на песните и танците, изпълнявани от другите групи. След това се ориентираха към Петрич, Рупите, Мелник и Сандански и с удоволствие се разходиха из тези интересни места, запознавайки се с техните забележителности.
Не можахме само да опитаме многобройните кулинарни изкушения, но докато стигнем до тях, те бяха вече излапани. Но чухме и разбрахме, че са били много на брой и много, много вкусни. Най-важното обаче бяха усмивките на хората, които срещнахме, и тяхното изкуство – те пееха, свириха и танцуваха в името на българщината, която трябва да запазим, да съхраним и да предадем на бъдещите поколения.
При закриването на фестивала, късно вечерта на 21 октомври, кметът Илиев и почетните гости поздравиха наградените групи, състави и индивидуални изпълнители. Най-голямата награда бе връчена на смесената фолклорна група “Разложки мераци” от Разлог. Специалната награда на Българското национално радио и Радио Благоевград получи Анелия Трендафилова от Благоевград. За най-хубава мома бе излъчена илинденската Зоя Диманкова.
Мога да съм повече от доволна и щастлива от факта, че 6 от самоковските групи бяха удостоени с награди на този авторитетен фестивал. Младата ни надежда Радостина Симонова от Самоков получи наградата “Млад изпълнител”. Кирил Шаренкапов от Широки дол пък бе отличен за инструменталното си изпълнение. Първо място зае и женската фолклорна група “Орлица” от Бели Искър. На трето място бяха класирани женските фолклорни групи от Марица и Райово, както и танцовият състав от Белчин.
Това е голямо постижение на групите от нашия район – резултат от желанието, упоритостта, таланта и любовта на самодейците, които те отдават неуморно на родното фолклорно изкуство. Наши самодейци дори се размечтаха за подобен фестивал и в Самоков и дори измислиха и място – на Ридо.

Райово. Достойно се представиха самодейците от читалище “Христо Ботев-1926” – Райово на Деветия международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува” в с Микрево, община Струмяни. Женската фолклорна група “Райски гласове” бе класирана на призовото трето място. Много добре се представи и детският танцов състав “Палакарийче” с ръководител Росица Павлова. Времето бе чудесно, слънчево. Но и много слънце имаше в усмивките на нашите певици и танцьорки. Благодарим ви от сърце, мили жени и момичета! Ръководството на читалището ви желае здраве и много нови успехи!
Ани Машова
секретар на читалище “Христо Ботев”
Говедарци. На традиционния фестивал в Микрево се изявиха детският танцов състав “Рилска магия” с ръководител Екатерина Ковачева и дуетите Анна–Мария Галчева и Лили Шуманова и Даниела Попйорданова и Лили Шуманова с ръководител Даниела Георгиева. Със своето отлично представяне те заслужиха аплодисментите на многобройната публика и журито. Възхитени бяхме от създадената организация на фестивала и от изключително топлото посрещане. Групата ни посети по пътя и Ресиловския манастир, където всички останахме очаровани от прекрасния вид на тази света обител. Обръщам се към младите самодейци от читалище “Христо Ботев” в Говедарци – мили деца и младежи, пожелавам ви от името на ръководството на читалището много здраве, настроение и късмет. Дерзайте все така! Като читалищен секретар се надявам все повече млади хора да се увличат в нашата културна и родолюбива читалищна дейност!
Спаска Костова
секретар на читалище “Христо Ботев”
Клисура. Женската фолклорна група при читалище “Пробуда” в Клисура взе участие във фестивала в Микрево и бе удостоена с диплома. Групата се представи отлично, като изпя три песни. С аплодисменти от публиката и журито бе поздравено за своето изпълнение и нашето трио. Тази година бе много успешна за самодейците от Клисура. Гледаме с надежда и в бъдещето.
Мая Чучукова
секретар на читалище “Пробуда”
Читалище “Младост”. За четвърта поредна година Шишмановска фолклорна група с ръководител Иванка Слатинска участва във фестивала. Лиричният глас на Трендафилка Щупалова накара публиката да слуша в захлас автентичната песен. Журито специално поздрави певиците за изпълненията и за обичта им към останалото под водите на яз. “Искър” голямо родно село Шишманово. Специално благодаря от името на ръководството на читалището на кмета на общината Владимир Георгиев, който помогна да се осъществи пътуването и участието ни във фестивала.
Лили Шуманова
председател на читалище „Младост“

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*