Предложение за химн на Самоков, предстои обсъждане

Инициативна група самоковски родолюбци са се срещнали на 7 август с кмета Владимир Георгиев и са го запознали със своите виждания по вариант за химн на Самоков. Предложението е за текст на химна да се приеме стихотворението на известния български и самоковски поет Иван Йончев „Завета на дедите…“.
В групата са участвали председателят на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. р. полк. Алексей Петков, почетният гражданин на Самоков Димитър Йончев – потомък на фамилия Йончеви, и Николай Николов, член на редакционния колектив за издаване на първия сборник от произведения на Иван Йончев през 80-те години на миналия век, осъществил връзката с изследователя на житейския и творческия път на поета проф. Николай Ковачев.
Вл. Георгиев се е отнесъл с разбиране и съпричастност към идеята за утвърждаване на химн на Самоков, изслушал е с интерес предложението и е обещал съдействие за спазване в срок на протоколните и нормативни изисквания за обсъждане и решаване на този важен за града ни въпрос.          „В желанието си Самоков да има химн се ръководим от чисто патриотични подбуди и чувство за дълг към предишните, сегашните и бъдещите поколения“, заявиха за „Приятел“ инициаторите. Те предлагат местната общественост, самоковските граждани да помислят заедно за избор и утвърждаване на химн на града ни.
Публикуваме писменото предложение на тримата общественици, връчено на кмета.
„Уважаеми господин Георгиев,
Според утвърдената практика всеки значим и уважаващ себе си град има свой специфичен герб и свой химн. Гербът на Самоков, символизиращ неговото наименование, минало и заслуги към Отечеството, съществува и е правно узаконен. Химн, утвърден институционно, обаче градът ни няма нито като текст, нито като мелодия. Именно затова ние предлагаме за химн на града да се обсъди и утвърди по надлежния ред маршът “Завета на дедите…”. Основание за това ни дават следните непренебрежими обстоятелства:
Първо: Текстът на този марш е написан от Иван Йончев, поет от Самоков, през далечната 1916 г. за ознаменуване героизма на българската войска по време на Балканските войни 1912–1913 г. През 1919 г. мелодия по този текст създава Георги Шагунов.
Второ: Този марш по сила на въздействие се родее с марша “Велик е нашият войник”, но в марша “Завета на дедите…” има преди всичко родолюбиви послания към всички доблестни граждани на България.
Трето: Самоковският гарнизон възниква в края на 19 век и през него са преминали елитни съединения, полкове и войскови подразделения, като: 22-и пехотен полк; 7–и артилерийски полк; свързочен полк – РГК; първата ракетна бригада в България – ОТР /като в учебен център тук са обучени кадрите за другите ракетни бригади/; подвижна ракетно–техническа база, обслужваща ракетната бригада; отделен ракетен дивизион – ТР; артилерийски полк; противотанков полк; зенитно–ракетни подразделения – въоръжени с ракети “земя–въздух” в селата Райово, Ярлово и Гуцал; военно-почивни домове; военен профилакториум; дом на армията и др. Не случайно наричаха града ни “Столица на ракетните войски и артилерията” на България.
Четвърто: От тези военни формирования са произлезли десетки генерали, стотици старши и младши офицери, хиляди военнослужещи, голяма част от които са и жители на Самоков и околностите.
Пето: Самоковци не са забравили своето родно чедо – поета Иван Йончев. Още през 1984 г., по повод 100-годишнината от неговото рождение, се проведе вълнуващо общоградско събрание в ДНА с докладчик проф. Николай Ковачев, негов изследовател. През 2004 г. беше издаден сборник с произведения на Йончев, а през 2018 г., по повод 100 години от неговата кончина, самоковци получиха второто преработено и допълнено издание на произведенията му.
Иван Йончев е автор и на любимата на всички туристи в България песен “Как бих желал сега…”, почти превърнала се в химн на туризма. А Самоков не без основание е наречен ”Бялата порта на Рила”.
Тези обстоятелства и най–вече героиката, която звучи от текста и мелодията на „Завета на дедите…“, напълно съзвучна с героизма на воините от Самоковския гарнизон и мобилизираните граждани от Самоков и Самоковско, положили костите си в епичните битки на Булаир, Кота 1050, Криволак, Калиманица и Отечествената война, ни дават основание да предложим на общинското ръководство на града да проучи и по възможност да приеме марша ” Завета на дедите…” да стане химн на град Самоков.“
Ето и встъпителния куплет на стихотворението на Иван Йончев:
Един завет оставили са нам дедите –
велик завет, написан с кървав меч:
– „Деца, на родний край пазете си земите
от подъл враг, кат зеницата на очите
бранете ги от близо и далеч!…“
Целесъобразно ще бъде граждани и организации да вземат отношение по предложението и то да бъде предварително широко обсъдено преди да се внесе за разглеждане и утвърждаване от Общинския съвет.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*