Представиха в библиотеката новата книга на Васил Софин „Усмихнати сълзи”

Новата книга „Усмихнати сълзи” на познатия вече самоковски автор Васил Софин бе представена на 23 октомври в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
„Софин не обича много да говори, но той изразява своя богат и емоционален вътрешен свят в писмено слово”, подчерта в началото главният библиотекар Албена Ихтиманска. Зоя Станкова пък прочете един от поместените в книгата фейлетони, озаглавен „Къде е Димчо Дебелянов”.
Литературният критик Христо Христов, зам.-председател на новосъздаденото Сдружение на писателите в Самоков, заяви, че представените вицове и кратки анекдоти в книгата са сътворени по доста оригинален начин. Относно разказите с неочакван край Христов потвърди същината на заглавието на раздела, като подплати мнението си с два разказа с наистина изненадващ епилог.
„Авторът разсъждава над злободневни теми, като много тънко изтъква недостатъците на днешния ден. Има една ирония, която съпътства цялото му творчество. В неговите творби се усеща и тъга за времето, в което живеем”, подчерта Христов. Той сподели, че много от творбите на Софин са и весели, но същевременно ни карат да се замислим и дори понякога да заплачем. „Това е най-голямото му постижение”, категоричен бе Христов.


Той добави, че Васил Софин е много продуктивен автор и обърна внимание на интересните и оригинални заглавия на неговите книги: първата – „Ситнежи” /афоризми, анекдоти, епиграми/ и следващите „Истории от вчера и днес” /сборник/, „Страници без граници” /преживелици, размисли, разкази и фейлетони/ и „Докосване” /стихотворения/.
„Хуморът ми идва спонтанно – в обикновен разговор, а дори и в съня, през нощта. Винаги пиша с усмивка и сега съм щастлив, че дойдохте да ме уважите”, сподели Софин.
Самият той е много активен и в социалните мрежи, където неговите приятели могат да проследят и плодовете на другото му хоби – фотографията. Преобладават снимки от излетите на Софин сред природата, в планината, където, по думите му, се чувства най-добре и иска да показва на всички родните красоти.

Снимка: Добромир Фингарски

„Не съм си представял, че ще стигна до представяне на книга. Сънувал съм много. Имаше периоди, когато пишех на сън. Точно тогава обаче не прописах. Въпреки сърбежа на ръцете. Пуснах се по течението на живота и то ми подари перо. Не съм виновен! Удавник и за сламка се хваща. Аз хванах перо. Не знам какво ми носи то, но поне чувствам облекчение. А когато усетя, че съм успял да разсмея поне един човек, тогава наистина се чувствам щастлив. Въпреки иронията, която ме съпътства и която идва у мен нечакано, ми се иска никой да не се обижда. Животът е кратък. Майтап трябва да има!”, написа Софин в деня на представянето на книгата си именно във Фейсбук.
Авторът бе поздравен и от председателя на писателското сдружение Васил Лазаров. Той разкри, че е имал среща с кмета Владимир Георгиев, който е обещал съдействие на местните творци.
Закупилите новата книга получиха и автограф от автора. Присъстващите успяха да разчупят стеснителностнта на Софин на непринудена раздумка във фоайето след края на срещата, където бе подготвена и специална почерпка за всички.

Делян Василев

Снимка: Добромир Фингарски

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*