Самоковец спаси над 100 човека край Австралия

38-годишният капитан Владимир Гаргов е спасил повече от 100 души от потъналия на 1 срещу 2 февруари ферибот в Тихия океан, край Папуа Нова Гвинея, на 9 морски мили от брега.
Вл. Гаргов живее във Варна и е син на нашия съгражданин капитан първи ранг от резерва Михаил Гаргов.
На ферибота е имало над 300 души, главно студенти и ученици. В акцията през деня са били спасени общо 238 души, като половината от тях – 116 човека, са останали живи благодарение на екипажа на кораба, командван от капитан Гаргов. Той получил сигнал от бреговата охрана и намирайки се близо до мястото на инцидента, веднага насочил кораба натам. В течение на операцията дори бил назначен за неин ръководител. Общо в операцията участвали около 15 морски съда.
Ето какво разказва самият Владимир Гаргов: „Фериботът е потънал. Доста по-рано се получил сигнал за бедствие. Този сигнал бил изпратен до сателита, дори и корабът да е потънал, от сателита сигналът отива на брега, откъдето австралийците го получават и го разпращат на корабите си. Аз бях първият, който взе сигнала на сериозно и отиде. Видяхме хората и започнахме да ги вадим. След това ме направиха и координатор на спасяването…”
Сред екипажа-спасител имало още двама българи – главният механик Иван Иванов от Варна и боцманът Тодор Тодоров от Сливен. С капитана пък пътувала и неговата съпруга. Другите членове на екипажа били от Хърватия, Украйна, Румъния, Шри Ланка, Мианмар.
Лелята на капитан Гаргов – Детелина, наша съгражданка, сподели за “Приятел” на 9 февруари, че спасителната акция е била проведена при огромни петметрови вълни. Спасителите са дали и дрехите си на спасените младежи, носили са ги на ръце.
На пристанището после капитан Гаргов и другарите му са били посрещнати като герои. Самият той бил награден със скъп часовник, а екипажът получил специална благодарствена грамота. Властите в Австралия били впечатлени, че са спасени толкова много хора и заявили, че ще направят постъпки пред Международната морска организация /IMO/, която също да награди екипажа.
Потомственият моряк капитан Владимир Гаргов има двама сина. Завършил е Морското училище във Варна и работи за германска компания. При последните си курсове превозвал с товарния си кораб контейнери от Нова Зеландия за Япония и Китай.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*