Се какво да не е…

Всичко е хубаво, но дето се вика, се какво да не е!…
Става въпрос за нещо доста важно. Нашият земляк и първовъзрожденец от село Доспей отдавна е канонизиран от Българската православна църква. Но чак сега, наскоро, това бе отбелязано на неговия паметник в центъра на Самоков. Вярно, само с две букви – „св.“, а можеше да бъде цялата дума. Но все пак…
Малко под името му – св. Паисий Хилендарски, пък не се изписа още една буква – „в“, която би осмислила текста, че той е роден в Самоковска епархия. Без това „в“ между името и Самоковска епархия се получава една… безсмислица.
По въпроса съм писал и друг път, но засега краят на проблема не се вижда.
Писал съм и за трите пана пред входа на черквата „Свети Никола“, където има доста неточности и недоразумения, които трябва да се поправят.
А не трябва ли други две букви /“Св.“/да се поставят и зад паметника на площада – на фасадата на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“!?
Е, може и да не е толкова наложително, биха казали някои – нали си е нашенец, та го приемаме по-близко до нас, обикновените самоковци…
Да не говорим и за необходимостта от малкото допълнение – „Свети“ – пред наименованията „Отец Паисий“ на читалището и училището с това свято име!

Христо Христов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*