Ученици и учители от ОУ „Христо Максимов” помнят делата и заветите на патрона си вече 152 г.

152-годишнината от рождението на Христо Максимов бе чествана тържествено по-рано днес от учители и ученици в едноименното училище.
Участниците в празничната програма, пременени в красивите училищни униформи, припомниха живота и делото на своя патрон.
Роден в бурната възрожденска епоха, живял труден, но пълноценен живот, Христо Максимов оставя трайна диря и в живота на българското учителство. Живял, учил и работил в родния си Самоков, Лом, Пловдив, Асеновград и София, той ще бъде запомнен с издаваните от него справочна книга-алманах и учителски вестници и спасания, заради които Максимов е почитан и като основоположник на педагогическия печат в България. Над 15 г. Максимов пише публицистични статии и литературни бележки, стихове и разкази. Някои от тях прозвучаха напълно актуално и днес, когато почит към будния дух на Максимов отдадоха неговите потомци.
„Днес ние, потомците на Христо Максимов, се гордеем, че учим в училище, носещо неговото име. За нас делото на Максимов е вдъхновяващ пример за отдаденост и упорит труд”, изтъкнаха децата и младежите.


Те бяха подготвили и специална мултимедийна презентация за своя патрон, както и голямо табло с най-бележитите моменти от неговия живот. Тържествено в украсената училищна зала прозвучаха химна на будителите и весели български песнички. По време на „Чуй ме, Дилмано” пък сценка изиграха второкласниците Мария Миланова и Мариян Минков.
Директорката Антоанета Николова благодари за старанието на учители и ученици и връчи наградите – медали и грамоти, на отличилите се подрастващи в състезанията на „Многознайко”, направление „Родна реч”.
Накрая всички заедно се поклониха на паметника на Христо Максимов в двора на школото и оставиха цветя в знак на почит и признание към видния си съгражданин.
Сред присъстващите бе и Снежана Дамянова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*