Ученици почистиха екопътека „Бели Искър”

По повод Световния ден на околната среда – 5 юни, учениците от клубовете „Природолюбител“ и „Родолюбие“ с ръководители Диана Карабожилова и Рени Малчева, работещи по проект „УСПЕХ“ на просветното министерство в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“, съвместно с дружество „Рилски турист“ проведоха изключително полезно начинание, като почистиха част от екопътека „Бели Искър“.
Всяка година учениците от тези клубове, като истински природолюбители и родолюбци, участват в инициативата „Да изчистим България за един ден“, като почистват различни местности в околностите на Самоков, но сега решиха да предприемат нещо по-интересно, като почистят едно от най-красивите места в нашия район – екопътека „Бели Искър”.

С добро настроение и голям ентусиазъм, с ръкавици и торбички в ръцете, учениците се впуснаха в търсене на отпадъци. А те не липсваха, тъй като денят беше събота, времето беше слънчево и по пътеката имаше много туристи, а някои от тях, за съжаление, не мислят за опазването на природата. Това направи веднага впечатление на децата.
Макар че служителите на парка се грижат чудесно за неговата чистота, учениците успяха да съберат много дребни хартийки и фасове, кутии от храна и бутилки, оставени от разхождащите се и почиващите сред природата в този ден. Видяха и майка с малко дете, която на въпроса: „Мамо, къде да хвърля хартийката от вафлата“, му отговори: „Хвърли я на земята…“
Така обаче екопътеката никога няма да бъде чиста, колкото и често да се почиства. Чистотата зависи от съзнанието на всички нас.
Въпреки случаите като този нашите ученици бяха много доволни, че за пореден път са дали принос за опазване на природата. Учениците участваха и в различни игри и състезания, свързани с намирането на отпадъци, и получиха награди, предоставени от Марияна Илиева, председател на „Рилски турист”.
Г-жа Илиева осигури и превоза до екопътеката, за което най-сърдечно й благодарим. Благодарим и на г-н Владимир Чапкънски, който веднага откликна на нашата идея за почистване на участък от екопътеката, както и на служителите на парк „Рила“, които ни оказаха необходимото съдействие.

Диана Карабожилова
учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*