Цари мали град празнува 5-годишен юбилей, очаква се милионният посетител

Музейният комплекс над Белчин Цари мали град чества на 24 август своя пръв юбилей – 5-годишнината от създаването си.
В крепостта на комплекса бе изнесен концерт с участието на „Стингс & Бийтс Трио” – електронно-акустичен проект под ръководството на Иван Пенчев от „Куарто квартет” към Софийската филхармония, Стоил Иванов – перкусия, и Деница Димитрова – арфа. Направена бе на практика една разходка в миналото на крепостта – от времето на Орфей до наши дни. С изящни изпълнения блесна солистката на Софийската опера и балет Кристина Чочанова.
Отправени бяха поздравления. Накрая пък стана дума и за бъдещите прояви в комплекса. Много ще се разчита на партньорството с различни институции, така че този значим обект да стане още по-популярен и търсен.
Целта е да се задържи интересът на посетителите, които, по думите на директора на Историческия музей в Самоков Веселин Хаджиангелов, от началото досега са вече 920 хил. души. Очаква се скоро техният брой да надхвърли 1 млн.
Тържеството бе организирано от Община Самоков и Историческия музей в града ни.

х х х

На хълма Св. Спас над Белчин, където е имало само едно оброчище, през 2007 г. започват археологически проучвания от екип с ръководител Веселин Хаджиангелов от Историческия музей в Самоков и зам.-ръководител д-р Михаил Христов. Геодезическите планове и заснемания са дело на инж. Атанас Каменаров, геофизичното проучване – на инж. Никола Тонков, геомагнетичното изследване – на д-р Петър Зидаров. Участват и студенти, и стажант археолози.
Екипът работи в продължение на три години, за да се покажат основите на крепостта и сградите в нея. Благодарение на разкритията става възможно изготвянето на проект, който печели финансиране по ОП „Регионално развитие”. Създадената фондация „Възраждане на Белчин“ с президент инж. Симеон Пешов финансира разкопките. Проектът се осъществява с усилията на Община Самоков и фирма „Главболгарстрой”. През лятото на 2013 г. крепостта се ражда за втори живот, като в основите й е поставена „капсула на времето” като послание към бъдещите поколения.
Комплексът сега пази тук 1700 години християнство, неразкрити загадки на сакралната геометрия, романтичната легенда за Гала Плацидия, историята на траки, римляни, българи.
Само няколко месеца след откриването си Цари Мали град се превръща в една от най-посещаваните културно-исторически забележителности в родината. Крепостта е обявена за „Чудото на България“ и „Сграда на годината” в категорията за културни и атракционни обекти за 2013 г. и за „Сграда на годината“, номинирана от гражданите. В годината на откриването си Цари Мали град е обявен и за най-атрактивен туристически обект на финансиращата оперативна програма. През изминалите години комплексът се превърна и в своеобразна визитна картичка на Самоковска община.

Можете да харесате