Траки, римляни и авари се биха пред хиляди за „Цари мали град”

Тържествата по случай откриването на възстановената древна крепост „Цари мали град” на хълма Св. Спас над Белчин продължиха със запомнящи се прояви на 20 и 21 юли – събота и неделя.
Както „Приятел” вече писа, новият комплекс бе открит официално на 18 юли.
В събота, навръх Илинден, хилядите посетители от Белчин и околните села, от Самоков, София и другаде станаха възторжени свидетели на рядко срещана историческа възстановка – представени бяха на живо, на голяма поляна край комплекса, битки между славяни и римляни. Кръстосваха се мечове, щитове и шлемове пазеха воините от неприятелско поразяване. Конници и млади жени в стародавни облекла с лъкове също събраха очите на множеството. Спонтанно на няколко пъти избухваха ръкопляскания, преминаващи в овации.
Не по-малко интересни бяха и битките на аварите, атакуващи крепостните стени и превземащи крепостта. Тази възстановка бе представена на следващия ден, в неделя.
Актьорите-воини от Свищов и Плевен наистина дадоха всичко от себе си в лятната жега и в двата дни, за да се представят подобаващо и да зарадват разнородната публика.
Безплатният вход и хубавото време привлякоха допълнително мнозина желаещи да видят възстановената крепост и различните атракции. В продължение на много часове преди обяд и следобед хората и в двата почивни дни се разхождаха по алеите, с нескриван интерес разглеждаха различните обекти, пробваха дългия въжен мост, оживено коментираха и снимаха, наслаждаваха се на невероятната панорама, която се открива от комплекса към цялото Палакарийско поле.
Тук са се пресичали стратегически пътища – от Пауталия /Кюстендил/ към Филипопол /Пловдив/ и от Сердика /София/ към нашия район и през Рила за Разложкия край и по-нататък на юг.
В изпълнение на проект за 5,5 млн. лв. с ръководител арх. Надежда Клинчева, главен архитект на общината, тук са възстановени част от крепостната стена, няколко кули и други помещения, църква от 15 в., маркирани са основите на раннохристиянски храмове от 4 и 6 в., в паркова обстановка са създадени наистина оригинални детски кътове. Своеобразни скулптури от дърво дообогатяват „пейзажа”. Освен автомобилен път, две екопътеки с пейки, масички и беседки покрай тях свързват селото с крепостта. Пишещият тези редове слезе по една от тях за 10 минути и се изкачи след това за 20 минути.
Съградени са и красиви мостчета, оформени са баражи там, където е необходимо.
Трите етажа на двете кули при входа на крепостта са превърнати в музеи. Тук може да се проследи историята на крепостта, съграждането и разрушаването й, превръщането й не само в укрепен военен пункт, но и в селище с важно транспортно, стопанско и духовно значение.
Представени са експонати от някогашния бит, изделия на древните грънчари, дърводелци, каменоделци и железари, женски накити, оръдия на труда, прибори за лов, най-различни оръжия, военни доспехи. Посетителите могат да видят някогашните чаши, купи и кани, гаванки, гърнета и стомни, питоси – огромните съдове за съхраняване на жито и зехтин, характерните за онова време вертикални тъкачни станове, ключове, брави, теглилки, звънчета, разнообразни инструменти и сечива, копчета, гребени и стъклени изделия, бронзови пафти, фибули – безопасните игли на древността. Наред с това – лъкове, стрели, ножове, върхове на копия… Нумизматите пък ще изпаднат вероятно в захлас от представените многобройни монети – римски и ранновизантийски, от различни исторически периоди, още от 1 в.
Надписите тук и навсякъде по експозиционните табла на крепостта освен на български, са и на английски език.
В отделна шатра може да се види и макет на крепостта.
В едно от възстановените помещения пък е обособена специална зала, от която любителите на сакралното сигурно няма да останат недоволни. Оказва се, че Цари мали град е еднакво отдалечен от Мусала, Рилския манастир, Черни връх и крепостта Урвич. А това не може да не буди най-малкото любопитство…
На терасата в съседство пък древно оръдие се радваше на изключителен интерес. Самите кули също са оформени с тераси, които са своеобразни наблюдателни площадки.
По-нататък посетителите можеха да видят и склад за зърно, а и възстановен някогашен… затвор.
Оригинални чешми пък се вписват хармонично в околната атгмосфера.
Табела край възстановения храм „Възнесение Христово” съобщава, че 600-годишен дъб на това място е рухнал при буря на запомнящата се дата 8.08.2008 г. Тук от древността е съществувал оброкът „Св. Спас”. Останки от неговия каменен кръст са вградени в олтара на храма.
Възстановената църква не е действаща, а също е превърната в музейна експозиция. До нея има кръщелня във формата на кръст. Смята се, че в съседство е и гробът на презвитер Йоан от Белчин, който през 1469 г. участва в шествието за пренасянето на мощите на Св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Мнозина изследователи са на мнение, че шествието е минало и през Белчин…
В събота и неделя общирните околни поляни се превърнаха в своеобразни паркинги. Наоколо многобройни временни търговски обекти предлагаха всевъзможни лакомства, детски играчки, дамски украшения…
При входа пък от специален апарат срещу 4 лв. всеки можеше да се снабди с възпоменателна монета.
Предприемчиви производители и търговци в стародавни облекла предлагаха наблизо оригинални грънчарски изделия. Дори желаещите, запасали престилка, можеха да участват в производствения процес около грънчарското колело.
Бързо се свършиха дървените мечове, които вървяха по 5 лв. Гравиран римски надпис на близкото огнище допълнително удовлетворяваше новият притежател на „оръжието”.
Около обяд от специално съградената сцена гръмна прочутата Берковска духова музика. В големия фолклорен концерт участваха състави от Белчин, Говедарци, Радуил, Маджаре, Доспей и др. Отпред пък посетители извиха хора.
Всички гости бяха нахранени на обяд с вкусен курбан. Майсторите-готвачи Георги Арангелов и Николай Айдаров споделиха, че са работили цяла нощ и са подготвили към 950 литра. Само месото – телешко и овче, е струвало към 2200 лв.
Организаторите се бяха постарали да помислят за всичко. Осигурени бяха химически тоалетни. В района са монтирани и кошчета за отпадъци.
Предлагана бе на цена 9 лв. току-що излязлата луксозна книга „Чудото Цари мали град” – 270 страници, в които наред с текста има и чудесни цветни фотоси.
Строителните работи в комплекса са извършени от работници и специалисти на „Главболгарстрой”. Изключителен е приносът на фондация „Възраждане на Белчин” с ръководител Симеон Пешов, на Камен Пешов, на археолозите Весилин Хаджиангелов и Михаил Христов и на много други научни работници, на архитекти, инженери, геодезисти, специалисти по реставрация, художници, фотографи и др.
В атракция се превърна в събота и малък самолет, който направи няколко обиколки над крепостта.
Пред входа на комплекса пък на високи пилони се развяваха родният трикольор, знамето на Самоков и флагът на Европейския съюз.
С интерес се очаква да започне работа и фуникулярът – релсов лифт, който ще изкачва в кабинка по 100 души на час.
Комплексът вече работи редовно за посетители. Входът е 4 лв. Може да се ползва и т. нар. аудиогид. Почивен ден е понеделник.

Тодор Попов

Римските легионери предизвикаха интереса на множеството
Сред посетителите в компанията на Симеон Пешов беше и популярният актьор Тончо Токмакчиев
Желаещите да си вземат възпоменателна монета за спомен от Цари мали град се редяха на опашка пред апарата
Нестандартни съоръжения привлякоха вниманието на най-малките
Малък самолет бе една от аткракциите
Римляните срещу траките – кой ще победи?!
Римляните срещу траките – кой ще победи?!
Желаещите се пробваха и като грънчари
Вкусен курбан не остави гладен никого
Стотици леки коли и микробуси изпълниха обширните поляни край комплекса

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*