Читалище „Младост” чества 10-годишен юбилей

Благовест Върбаков

Тържествен концерт ознаменува 10-годишния юбилей на читалище “Младост”. Празненството се състоя на 20 юли във Военния клуб /ДНА/.
Поздравителен адрес от името на самоковската управа прочете Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Общината. Г-жа Георгиева връчи и букет на председателката на читалището Лили Шуманова.
По време на тържеството бяха наградени призьорите в организирания от читалището международен конкурс за детски рисунки “Ян Бибиян” /”Приятел” писа подробно за конкурса в бр. 47 от 18 юни т. г./. Преподавателят в Софийския университет „Св. Климент Охридски” д-р Благовест Върбаков, председател на журито, сподели, че е било много трудно да се оценят детските творби, тъй като е трябвало да ги погледнат през очите на малчуганите. Стана ясно, че една от рисунките ще бъде отпечатана като марка с номинал 0.20 лв. от БНБ. Поощрителни грамоти ще бъдат връчени на всички участници. Грамоти за достойно представяне пък заслужиха ОУ “Христо Максимов” и ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” от Самоков и арт ателие “Дон Кези” /Дупница/ с ръководител Елена Марулевска, чиито представители завоюваха две награди.
“С Иван Шуманов, ръководител на школата по изобразително изкуство “Наум Хаджимладенов” към читалището, се познаваме от Братислава. Там, в столицата на Словакия, преди три години читалище “Младост” изнесе страхотен концерт, дори нашият свещеник в града се хвана на хорото”, спомни си д-р Върбаков.
“Преди години започнахме от нулата, разполагахме единствено с огромно желание за работа. Гордеем се с това, че даваме шанс за изява на много състави и индивидуални изпълнители и по този начин развиваме културата. Обещавам ви, че и занапред ще можете да разчитате на нас”, развълнуван бе членът на читалищното настоятелство Борис Вардев.
Младата оперна певица Милена Гюрова, позната и като балерина, в съпровод на китара от Милен Джуров, обра овациите на публиката, сред която беше и майка й – известната актриса Людмила Чешмеджиева.
Аплодисменти заслужиха и читалищните състави – Шишмановската група, детската музикална формация “Камбанки”, танцовият ансамбъл “Самоков”, малките Маргарита Бочева и Ани за певческите си умения, Алекс и Божидара от ансамбъл “Акустика” с ръководител Христо Христов за изпълненията си на китара.
С аплодисменти бяха приети и гостите на вечерта – мажоретният състав “Весиденс” с ръководител Веска Терзийска към ОУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Във фоайето накрая пък спонсорът Сотир Немов бе осигурил сладък коктейл за всички.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*