Честит 3 март!

Уважаеми съграждани, честит Трети март. Дата, записана с главни букви в българската история. Дата, която нито историческият, нито политическият развой на събитията след това не може да омаловажи.
Трети март в съзнанието на всеки българин предизвиква асоциацията за Велика България, България на Крум, Симеон и Иван Асен II. Такава, която прекрояването на границите няма да смали. В историята на българския народ тази дата е и синоним на святата дума Свобода. Тя е повратна в българската история, защото връща страната ни на картата на света, защото макар и за 100 дни, възражда Санстефанска България. В същото време страхът от свободния български лъв изковава и клетката, и веригите на Берлинския конгрес, където дипломати и държавници довеждат до несправедливости и жестокости.
Ето защо, когато славим победоносната 1878 г. и националния празник 3 март, отбелязващ възкресението на България за държавен и обществен живот, не трябва да забравяме последвалите събития, които разпокъсаха земите на Отечеството ни и начертаха жертвения кръст на поколения българи в борбата за обединение на народа ни в Македония и Тракия. Събития, предопределили и трагедията на една геополитическа и цивилизационна катастрофа.
Днес не трябва да се страхуваме да наричаме времето преди 3 март с истинското име, така както патриархът на българската литература Иван Вазов е назовал робското тегло на българския народ – под игото. Нека сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на братята освободители, техният подвиг е кървавото измерение за нашето национално достойноство и бъдеще.
Честит национален празник!

Владимир Георгиев, кмет на община Самоков
Силвия Стойчева, председател на Общинския съвет

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*