„Белчинче”-та със злато от Балкански шампионат по фолклор

Детската вокална група „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева към читалище „Светлина-1909” в Белчин бе наградена със златен медал за автентичен фолклор на Седмия балкански шампионат „Евро фолк – жива вода”, състоял се от 7 до 11 юни в Хисаря.
Нашите участници впечатлиха журито с изпълнението на песните „Девет години” и „Пуна градина”, а освен тях изпълниха и шопските „Заспала Стана” и „Море два сме млади” по аранжимент на Вели Чаушев.
Съставът от Самоковско бе обявен и за откритие на фестивала при дебютното си участие в него. Самоковци получиха и куп грамоти, както и препоръки за участие във фолклорни шампионати край морето. Групата е съставена от десет изпълнители с белчински корени, които имат помежду си голяма възрастова амплитуда и са ученици от ІІІ до ХІ клас.
Две от музикалните възпитанички на Д. Георгиева заслужиха и сребърни медали в индивидуалните категории. Петокласничката Мартина Дибекова бе наградена за песните „Пойде мома” и „Пойдох, поведох”, а година по-малката от нея Ивана Зърнева, за която това бе дебют на толкова голяма сцена, заслужи среброто за изпълнението си на „Цона иде”. И двете певици демонстрираха чрез бавните части от песните си тъй характерното за шопския край тресене, коментираха специалисти.
Злато от Хисаря донесе и радуилската фолклорна група „Детелина”. Повече за този състав и за самия шампионат четете ТУК.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*