В памет на моя учител Димитър Наумов

Напусна ни д-р Димитър Наумов – един от най-уважаваните и добри лекари, работили в Самоков и общината. Познавам д-р Наумов още от детството ми, защото брат ми имаше проблеми с кръвотечения от носа и лекарят често идваше вкъщи да спира тези кръвотечения. Още тогава бях впечатлен от уменията на д-р Наумов, който спокойно и точно успяваше да се справи със ситуацията и да успокои притеснените ми родители.
Съдбата ме срещна с този човек след много години, когато през 1990 г. в „МБАЛ – Самоков” бе разкрито отделение по УНГ /Уши – нос – гърло/ -болести. Имах удоволствието да работя с д-р Наумов три години. За този период той всеодайно и безкористно ми показа и ме научи на принципите на лекарската професия – точност и безкомпромисност при лечението, умереност в поведението и висок професионализъм.
В честите разговори с него ми разказа за хилядите си пациенти, за интересни случки от дългогодишната си практика и за неосъществената си мечта да специализира пластична хирургия. Тогава, когато имахме вече отделение, той с удоволствие работеше и ние, младите специализанти, ходехме спокойно на курсове в София.
Имах възможност да бъда на курсове в бившите болници ИСУЛ и Окръжна. Бях изумен от уважението, с което говореха колегите за моя учител. А той, макар и сам, беше успял да направи над десет хиляди операции – постижение, което и сега вдъхва респект.
За съжаление цялата му документация беше загубена при едно от преструктуриранията на отделението. Убеден съм, че няма самоковско семейство, което по един или друг начин да не се е докоснало до уменията на д-р Наумов.
Вече тридесет години упражнявам лекарската професия. Имал съм възможност да се уча от много добри колеги, но наученото от моя първи учител остава завинаги.
Благодаря ти, Учителю, и сбогом!

Д-р Камен Николов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*