Декупаж – магията на едно необикновено изкуство

Преди две години случайно се запознах с една млада и усмихната жена. Влязох в нейното кафене и… забравих да си изпия кафето. Очите ми бяха грабнати от различни по вид предмети – кошници, бутилки, вази и какви ли не други – всички направени от… хартия.

Не можах да остана безучастна и веднага поканих Христина Тоскова да участва с изложба в Бобфеста в Радуил. След дълго колебание тя се съгласи. Присъствието й и нейните произведения предизвикаха там наистина голям интерес.

Броени дни преди Коледа – на 14 декември, Христина Тоскова подреди изложба – декупаж, и в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Много и различни са експонатите – дъски за хляб, закачалки, картини, огледало, чинии, хаванчета, бутилки, керемида, кутии за бижута, гривни… Върху тях греят цветя, разхождат се животни, загадъчно се усмихват мадони, влюбено се гледат млади хора, светят като слънца слънчогледи… И всичката тази красота е създадена от умелите ръце на Христина. Родът й е от Широки дол, но живее в Самоков. Завършила е Учителския институт в Дупница – специалност „Рисуване и трудово обучение”. Разказва, че веднъж, ровейки се в интернет, й попада нещо, което й прави силно впечатление. И така се запалва, че вече четири години това нейно хоби върши чудеса.

„Доста четох за тази техника – декупаж в превод от френски – изрязване и апликиране. Още от 12 век китайците са използвали тънка червена хартия за украса на мебели. През 17 век във Венеция тази техника става много популярна. Правели са се скъпи инкрустации. Аз съм човек естет и всяко красиво нещо ме вдъхновява – картина, салфетка дори, какъвто и да е предмет. Използвам много и техника за състаряване – салфетна, стил шепи шик – придаване на старинност на нещата”, сподели Тоскова.

Малко творци обичат да разкриват тайните си, но Христина ми обясни как точно прави своите произведения. Може би защото има желанието да научи още някой да твори декупаж.

„Дъската се грундира с бяла акрилна боя, апликира се картината, която си избрал. Фонът се дорисува и после няколко пъти се лакира, за да се слее изображението с предмета. За да имитирам старост, използвам напукващи лакове”, обясни майсторката.

В момента Христина е безработна, но от друга страна има достатъчно време да се занимава с хобито си. При откриването на изложбата тя поясни, че с тези картини може да се украси предмет, който ти е омръзнал, чанта, която е поостаряла, някоя дреха, дори обувки. Така ще сътвориш красота с малко средства, но с повече въображение и работа.

Изложбата, която е и базар, бе открита от гл. библиотекар Албена Ихтиманска. Може да се разгледа в дните до Нова година, до когато ще краси витрините в библиотеката.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*