Драгомир Драганов разказа в Самоков за своите руски срещи и приятели

Гост на Руския клуб „Никола Даскалов” на 30 октомври бе Драгомир Драганов. Познат най-вече от телевизионния екран, той е бил репортер в предаването „Частен случай”, водещ на популярното магазинно предаване „Чай”, на нощния блок „Полет над нощта”, както и на Българската Евровизия и на много още предавания и концерти.
Искрено обичащ цирковото изкуство, той е и голям радетел българският цирк да живее.
В Самоков Драгомир Драганов пристигна по покана на членовете на клуба, за да разкаже за своите „руски дни”, руски срещи и руски приятели. Симпатиите и най-добрите му чувства към народа, историята, културата и всичко, което представлява като цяло голямата северна страна, бяха основният повод за тази покана.
Самата покана бе отправена с трогателно писмо още от преди повече от… 12 години, от времето на „Чай”, с много уважение към него – водещия и екипа му, за упоритостта и усърдието да се търсят и показват неща от всички ъгълчета на живота, да се дава рамо и известност на непознати и невероятни хора и събития, да се пази доброжелателен тон и да се намират най-добрите и точни думи.
Е, тогава срещата не се получи. Но може би този интервал от време е бил необходим и за добро.
Усмихнат, чаровен и много земен, Драганов разказа за корените на своето отношение към Русия – за родителите си, които са го насърчавали да учи и да знае повече и повече, за училището, в което всичко е преподавано само на руски език /който е усвоил перфектно/, за чудесните учители.
Драгомир разказа и за по-късните си многобройни пътувания в руската страна, за посещенията си на големи и малки градове, за топлия прием навсякъде, за онази широка руска душа, която може да се радва искрено и на малкото, за срещнатите погледи и на непознати, които не са „празни и стоманени”, за гигантските мащаби, въпреки които хората са по-доверчиви, по-лесно отключват домовете и сърцата си.
Гостът говори и за някои негативи на съвремието, които неизбежно са навлезли и в руския свят. Училищата обаче, културата, културните и историческите паметници са табу за злосторно посегателство. Пред тях се благоговее. Това е силата на възпитанието и на една висока ценностна система. И това не е случайно, защото държавата стои като стожер зад всичко. Например в културата и изкуството се инвестират огромни средства, поддържат се и безбройни самодейни колективи, дори и в сферата на цирковото изкуство.
Драгомир Драганов сподели и нещо, от което всеки, бил на представление в Русия, силно се е впечатлявал. Там срещата с изкуството е не само тържество за душата, а истински празник дори и от гледна точка на визията на посетителя – на гардероба всички се преобразяват в най-празничен вид от уважение и почитание към актьорите и другите изпълнители.
Сладкодумен, завладял слушателите си, Драганов разказа и за срещите си с едни от най-големите имена в руското песенно изкуство – Йосиф Кобзон, Алла Пугачоава, Филип Киркоров и много други. С гордост той говори и за участието си като водещ на концерти там, особено за изявата си на най-голямата сцена в зала „Россия” и за двете много скъпи на сърцето му руски награди.
Мил завършек на срещата бе пожеланието на Драгомир Драганов: „Поне един-единствен ден във вашия живот наричайте с думата цирк само това, което носи радост и подарява усмивки.”
Развълнуваните домакини пък зарадваха своя гост с оригинални подаръци.

Спаска Александрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*