Една книга, един въпрос и… толкова много отговори

Райна Бакрачева

Любовта е…? Този красив необикновен въпрос ни задава Райна Бакрачева в деветата си поредна книга със стихове за любовта. Всеки може да отговори според вижданията и преживяванията си.
Връх непостижим, божи дар, нежна мелодия, болка и страдание, привързаност, чудо, сила, полет… и с още какви ли не думи бе характеризирано това велико чувство – любовта – на срещата в читалище „Виделина” в Широки дол на 24 август. Там в неделния предиобед ни събра неизтощимата Райна, за да ни представи своята най-нова творба.
В дълга празнична рокля, с широка усмивка и топла прегръдка авторката посрещаше на това своеобразно женско парти своите фенки, прииждащи всяка с нещичко в ръка – цвете, погача, сладкиш… Подредената маса от организаторите – читалищното ръководство, скоро се изпъстри с вкусотии. А уханните градински цветя, дар за нея, бързо се превърнаха в голям букет, върху който често се спираха погледите.
От интереса към цветята, от размяната на рецепти, от дума на дума неусетно разговорът премина към личността на Ренката /така мило наричана от едната й снаха/ и нейното творчество.
Жена с неизчерпаема енергия, трудолюбива, упорита, щедра и най-важното – с богата лирична душа – единодушни бяха присъстващите в мнението си за авторката на нежните стихове.
Те са приятни и лесно се четат, защото са много близки до характера на всяка жена. Защото в тях всяка майка, съпруга, приятелка може да открие и своите сърдечни любовни вълнения, чийто господар според авторката е сам Бог. Само той може да ни накара да летим с крилата на ангел, да кара сърцето ни да пулсира по-бързо, да сияем от щастие, когато очите ни срещнат погледа на любимия.
Книжката, побрала 52 въздишки на сърцето, е още едно предизвикателство на Райна. С чист рисунък и красиви образи Спаска Александрова пък е направила още по-харесвана и тази стихосбирка на Бакрачева.
В компанията на приятелки, бивши колежки и гостенки от Самоков прекарахме в Широки дол неусетно цели три часа заедно.

С нас беше и отдавнашната приятелка на Райна – Елена Раденкова, бивша председателка на Окръжния съвет на жените в София. Тя бе силно впечатлена от всичко, постигнато от авторката, чийто творчески път започнал от назначаването й за дружинен ръководител в училището в Горни Окол и преминал през дългогодишна практика като учител по математика в Горна Малина, за да открие тя истински поетичното си и публицистично амплоа през последните две десетилетия.
„Когато една математичка – преподавателка по тази суха и строга материя, пише такава нежна лирика, това е голямо, невероятно съчетание”, сподели Евгения Попова.
Присъстващите с вълнение описваха Райна като човек, който е направил много за самите тях. Думите: „Ако не беше тя, нямаше да съм жива” на една от присъстващите сами говорят за тази обичана и уважавана жена.
„Най-големият подарък за мен сте вие”, каза пък, приемайки подаръците, трогнатата Райна Бакрачева. На всяка от участничките в срещата тя подари с автограф своята „Любовта е…”
Преди да се разделим след часовете, изминали така неусетно, всички й пожелахме да ни покани на представянето и на десета юбилейна своя книжка.

Димитрина Божилова
Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*