Еко рали мина през Самоков и Боровец

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Писарева с автомобил “Инфинити Ф35” спечели състезанието в клас “Хибриди” на “Еко рали България”. С успеха си дуото грабна 20 точки за Световната купа.
Първи в общото класиране е двукратният световен шампион Масимо Ливерани с “Фиат Абарт 500”, задвижван от турбодвигател с биоетанол и метанова система. Той стана първи и в клас “автомобили с алтернативни горива газ – пропан или метан”.
Българските пилоти щяха да бъдат победители и в крайното класиране, но след протест на италианеца бе отменен първият етап от надпреварата. Втори в ралито е друг състезател от Апенините – Гидо Герини с “Алфа Ромео Мито”.
Еко ралито бе първото по рода си в нашата страна. Супермодерните возила се надпреварваха от София до Ловеч и от София до Боровец и обратно. Тридневното състезание бе кръг от борбата за Световната купа за алтернативни източници на енергия на Международната федерация по автомобилизъм /FIA/.
Организатори на атрактивната спортна проява бяха Българската федерация по автомобилен спорт /БФАС/, “Интерспийд Нова генерация” и Съюзът на българските автомобилисти /СБА/.
“Състезанието има спортен елемент, но целта му преди всичко е да представи пред българската публика автомобилите на бъдещето. Надявам се у нас бързо да станат популярни колите с алтернативни горива”, отбеляза почетният председател на автомобилистите и почетен гражданин на Самоков Георги Янакиев.
Неговият хотел на Боровец бе домакин на пилотите и там електромобилите зареждаха акумулаторите си, преди да тръгнат към финала.
Погледите на ценителите на този вид рали събраха нашумелите електромобили – норвежкият Think и американският Tesla. От българските участници най-голям интерес бе проявен към “Toйота Инфинити М35 Хибрид ” и “Опел Ампера”. Най-мощният от всички автомобили пък бе двугоривният “Фиат Абарт 500”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*