Живи миниатюри украсиха Сарафската къща

Снимка: www.jiviminiatyuri.hit.bg
инж. Петър Чарийски

Красиви миниатюрни творения от камък, сухо дърво и растения представи на 21 май в Сарафската къща инж. Петър Чарийски. Оригиналните произведения се вписаха сполучливо в неповторимата атмосфера на този културен паметник.
От името на организаторите Мариана Лобутова даде думата на биоложката Жулиана Костова, която говори обстойно за изложбата, за това специфично изкуство и за неговия автор.
Основната част от колекцията – дърветата, са тип бонсай. “Композициите с камък, сухо дърво и папрат или кактус пък са моя приумица, не съм ги срещал още никъде”, сподели за “Приятел” г-н Чарийски.
Представени са над 25 експоната от планински ясен, конски кестен, клек, габър, бреза, глог, явор, смрика, офика и др. В композициите са включени и сладка папрат, изтравниче и кактуси. Авторът използва и бръшлян, хвойна, клек.
Сегашната изложба е четвърта подобна самостоятелна изява на П. Чарийски от 15 години насам. Изложба преди години подредил и в София.
Започнал навремето случайно. Съзрял папрат, израсла в полиетиленов чувал с пясък и показала се през процеп. Интересната находка го подтикнала да се опита да насади папратта върху камък. Опитът излязъл сполучлив и така направил първата си жива миниатюра. Това станало през далечната вече 1991 година.
Не му ли е трудно? Отговаря, че основното е да имаш желание. Необходими са, разбира се, и много познания. А удоволствието от сътворяването на нещо красиво е с нищо незаменимо.
“Впечатленията ми са, че тези миниатюри се харесват на хората – както от незапознатите, така и от малцината познавачи на бонсая в нашата страна. Аз използвам само някои бонсай-техники за оформяне и мисля, че съм далеч от каноните на бонсая. Поради това наричам моите произведения не бонсаи, а живи миниатюри. Старая се всяка от тях да има свое излъчване”, обобщи Чарийски.
Той отговори изчерпателно и на многобройните въпроси на присъстващите на откриването.
Интересните разговори продължиха по-късно на чаша вино.
Самата изложба ще продължи до 23 май, сряда, включително.
х х х
Първите миниатюрни пейзажи – пенджин, са създадени преди 2000 години в Китай. Оформянето на миниатюрни дръвчета се нарича пенсай. През 600-ата г. в Япония са пренесени първите пенсаи. Японците разчитат китайските писмени знаци за пенсай като бонсай. В последвалия продължителен период на развитие в Страната на изгряващото слънце изкуството на бонсая достига до съвършенство. За пръв път бонсаят впечатлява Европа на световното изложение през 1900 г. в Париж. Посетителите занемяват пред прекрасните живи произведения в японския павилион. За България това изкуство е сравнително ново, а и непознато за мнозина.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*