И в Говедарци се преклониха пред безсмъртния Дякон

По традиция на 19 февруари учениците от ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски. Учениците от клуб „Слово”, ръководени от г-жа Петрова, рецитираха стихове, а петокласничката Росица Мирчева прочете свое есе, посветено на Апостола. Седмокласничката Галина Николова чрез рецитацията на стихотворението „Спи, Дяконе, не се събуждай!” пък ни накара да се замислим дали ние, потомците на националния герой, пазим неговите завети, ще съумеят ли нашето и следващите поколения да превърнат родината ни в тази чиста и свята република, за която е мечтаел Апостола на свободата.
Бойко Пейчев

Ученическо творчество

Васил Левски

Това име никога няма да се изтрие от българската история. Апостола е символ и олицетворение на човешкия идеал за свобода и равенство, отдал е живота си за тези ценности.
За мен Левски е символ на безгранична любов към родината, човеколюбие и честност – качества, които времето няма да изтрие от сърцето ми. Той живее в сърцата ни и е частица от нас, а ние сме неговите последователи. Апостола дарява народа си с надежда за свобода, събужда човека у роба, който пет века търпи тиранията и неправдите. Сърцето ми се изпълва с гордост, когато чуя името Левски, защото той е посветил живота си на своя народ. За мен той не е мъртъв, духът му е сред нас, кара ни да се изправяме след всеки неуспех, да бъдем още по-упорити и с чест да защитаваме имената българин и България. Левски се бори и мечтае за чиста и свята република, но не доживява да види осъществена мечтата си.
Днес България е република. Но това ли е мечтаната от Апостола република? Чиста и свята ли е тя? Всеки от нас може да си отговори.
Васил Левски няма да бъде забравен, образът му ще продължи да грее от висините и да ни съди за грешките ни.
Росица Мирчева

x x x

Апостола

Левски е светъл образ, когото всички познават. Той е бил човек със златно сърце, което посветил на народа си. Познат е на нас с многото си имена – Дякона, Апостола, Джингиби, докато се прикривал и обикалял България, за да основава комитети. Осгавил майка и близки, които тръпнели пред мисълта, че може да бъде заловен от турците, смелият Апостол на свободата кръстосва родината и намира подкрепа и закрила от поробения ни народ. Народната свобода е целта, към която се е стремил, и отдавайки цялото си сърце и душа за това, той никога не помисля за себе си и собственото си благополучие. „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си” – това са негови думи, които винаги трябва да помним.
Днес ние слагаме на първо място своите интереси, а след това мислим за другите. Апостола ни учи на друго – отдай всичко за благото на родината си, бъди честен и достоен човек. Аз се гордея, че България има такъв достоен син, пример за поколенията. Трябва да се запитаме дали бихме могли да постъпим като него, да не мислим само за себе си и собственото си благополучие.
В историята на всеки народ има поне една светла личност, но Левски е един!
Да съхраним и пазим заветите му, да се замисляме по-често над изречените от него слова, за да пребъде България.
Габриела Гергинова

/Росица и Габриела са петокласнички в ОУ „Димчо Дебелянов” – Говедарци/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*