И министър участва в празника на Белчин

Навръх Петковден – 14 октомври, наскоро реставрираната църква в Белчин – „Света Петка”, чества своя храмов празник. От ранни зори в църквата и край нея – в подножието на хълма Св. Спас, се събраха много хора – млади и стари, местни и гости.
Сред тях бяха депутатът Цветан Сичанов, зам.-кметовете на общината Радослав Стойчев и Васил Сайменов, общински съветници, кметицата на селото Венета Балабанова.
След празничната църковна служба край храма и съседния етнографски музей се извиха хора, в които се включи и почетният шеф на “Главболгарстрой” и председател на фондация “Възраждане на Белчин” инж. Симеон Пешов.
Раздаден бе курбан.
По инициатива на фондацията бе изнесена и програма под надслов „Спортната слава на Белчин”. Наградена бе олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която е с потекло от Белчин. Румяна два пъти е избирана за спортист № 1 на България, носителка е на орден “Стара планина” – първа степен. Тук бе и съпругът й и неин треньор Свилен Нейков, сега министър на спорта.
Наградени бяха и други изявили се през годините спортисти и спортни деятели от селото: Евгения Раданова /именитата кънкьорка не присъстваше, тъй като й се наложило спешно да замине за Италия/, Славчо Червенков, Тодор Машов, Николай Човеков, Николай Балабанов, Райчо Вуков, Иво Р. Иванов, Николай Вуков, Чавдар Тричков, Иван Лобутов, Мирослав Кенанов, Ивана Аджова, Иво Върбев, Любен Янкулов, Кирил Човеков, Симеон Велков, Димитър Божилов, Иван Върбев, Димитър Фусков.
Спортистите бяха поздравени от С. Пешов. От името на наградените благодарност поднесе Р. Нейкова.
Кметицата Балабанова възкликна, че Белчин се превръща в гордост за общината, а и за цялата ни държава. Тя изрази и радостта си от бързото напредване на работата за осъществяване на проектите в селото – възстановяването на крепостта с храм Цари мали град, изграждането на водопровода, канализацията и пречиствателната станция.
Изявиха се младите изпълнители от формация „Белчинки”, както и двата фолклорни състава в селото.
Състоя се и среща със спортистите в хижа „Белчински рай”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*