КАТ започна акция „Зима“

От началото на ноември „Пътна полиция“ започна акция „Зима“. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицейските служители само ще предупреждават.
Акция „Зима“ е разделена на три кампании. Първата е от 1 до 10 ноември и е насочена към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга.
Втората кампания – от 11 до 20 ноември, е под надслов „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. През този период е и Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 15 ноември.
Третата част – от 21 до 30 ноември, е посветена на безопасното шофиране през зимата. По време на акцията ще се извърши оглед за състоянието на настилките, пътните знаци, маркировката и осветеността на участъците с повишена опасност от катастрофи.
Основно внимание ще се обръща на изправността на автомобилите. Ето какви препоръки дават от МВР във връзка с това:
Проверете изправността на спирачната система. Проверете и поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите. Провереге оборудването за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка.
При управление на технически неизправно пътно превозно средство глобата е: 50 лв. – при незначителни неизправности, 200 лв. – при значителни неизправности, 500 лв. – при опасни неизправности.
С настъпването на зимния сезон /15 ноември – 1 март/ сменете гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Не се движете с превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания, глобата е 50 лв. Гумите с шипове са забранени. Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това.
Напълнете резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки. Проверете изправността на чистачките и подменете перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг. Сменете водата с антифриз. Проверете работи ли парното.
Поставете в багажника вериги за сняг и въже за теглене. Не подценявайте образувалите се локви – под тях се крият дупки или аквапланинг. При попадане в аквапланинг не използвайте спирачка, а отнемете от газта и задръжте здраво волана, не променяйте посоката на движение.
Винаги се осведомявайте за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение. Излезте от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвите автомобила си за път.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*