Международен младежки фестивал ще се състои в Самоков

От 1 до 7 септември в града ни ще се състои Вторият международен младежки арт фестивал. Организатор е Националният дарителски фонд “13 века България”. Проявата ще премине под патронажа на вицепремиера Симеон Дянков.

Както поясниха от фонда, в рамките на фестивала ще се изпълняват два проекта – “Река на толерантността” и “Препис на “История славянобългарска”.

Идеята на “Река на толерантността” е на млади художници и фотографи от балканските страни да се предостави възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на България и да изразят своите усещания чрез изкуството си. Очаква се участие в изявата да вземат 30 студенти от Румъния, Сърбия, Гърция и България.

В началото на септември в Самоков ще се проведе и лятната школа на финалистите от проекта “Препис на “История славянобългарска”. Ще участват 30 ученици от българските неделни училища в Испания. Младите българи ще се запознаят със съхранените стари ръкописи в Рилския манастир и ще изработят икони с помощта на студенти по дърворезба и стенопис.

Самоков е избран за домакин на фестивала като град, в който се преплитат нишките на различни етноси и култури. Център на самия фестивал ще бъде Сарафската къща. Предвижда се участниците да посетят Митрополитската църква, Девическия манастир, Джамията, Синагогата, Графичната база на Съюза на българските художници, музея, Художествената галерия.

Заедно с младите специалисти ще работят и майстори на изкуството от региона.

Известни художници и университетски преподаватели пък ще ръководят 4-дневни занимания на участниците на тема “Представяне на различните религии през призмата на изкуството”, по време на които ще бъдат създадени и художествени творби, и фотографии.

Планира се тези творби да бъдат показани на изложби в Сарафската къща на 6 септември, а след това да се дарят на фонд “13 века България” и с тях да се организира пътуваща изложба в страната. /П/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*