Хорът изпълни химна и повдигна настроението

Творческият гений на народа ни винаги е бил изключително богат и е създавал неповторими песни.

Такава е и нашата “Горда стара планина”, написана навремето в минути на подем и патриотизъм от младия студент Цветан Радославов от Свищов, завърнал се от чужбина не за да получи пари и високи постове, а за да постъпи доброволец в българската армия, готов да даде живота си в защита на родината.

Много по-късно песента се превръща в изключително красив, изпълнен с прекрасни думи и мелодия химн на България.

Такива асоциации събуди у мен прекрасното, наситено с мъжественост, красота и патриотично чувство, изпълнение на представителния градски хор “Рилска песен” към читалище-паметник “Отец Паисий” на химна на празника на Самоков на 21 август. Такъв химн наистина би могъл да поведе българина, да го стимулира да защити името и славата на своята малка, но велика България. Независимо какъв е той – инженер, лекар, войник, артист, музикант или какъвто и да е!

Ето, това си мислех, когато дирижирах изпълнението на моя хор, на моите скъпи хористи, на моите приятели. А те пък горяха от ентусиазъм, застанали до нашия трибагреник, наречен национално знаме. Запалиха с прекрасните си гласове и майсторско изпълнение у присъстващите на площада чувството, че ние сме народ, който с гордост може да развява този флаг.

Така трябва да се чувстваме като хора и като граждани на нашата мила родина. Защото тя е прекрасна.

Самоков може да се гордее със своя хор. Хористите пък заслужава да издигат все по-високо знамето и авторитета на града си. Тази чест имат малцина и ние сме едни от тях.

Изключително красиво и с майсторство хор”Рилска песен” поднесе и изпълнението на песните “Хубава си, Татковино” от Емануил Манолов и “Към природата” на Бетховен.

Поклон пред вас, скъпи колеги и приятели!

Иван Янков

диригент на представителния хор “Рилска песен”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*